Cîțu: Barna să spună dacă știa de acuzațiile privind datele referitoare la cei ce au murit de COVID-19

Premierul Florin Cîțu i-a solicitat, vineri, vicepremierului Dan Barna să prezinte în ședința de Guvern dacă știa despre existența unor diferențe între datele raportate și cele reale privind persoanele infectate cu SARS-CoV-2 care au murit și ce măsuri a dispus.

„Aici lucrurile sunt foarte importante și trebuie clarificate dacă este așa. Eu îi cer public vicepremierului Dan Barna, care este coordonatorul Ministerului Sănătății și a fost de la începutul anului, să ne spună dacă știa despre aceste lucruri și ce măsuri a dispus și îi cer public prezinte în ședința de Guvern așa ceva”, a declarat Cîțu, într-o conferință de presă la Cluj-Napoca, întrebat despre afirmațiile fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu potrivit cărora „există diferențe fundamentale” între numerele raportate și cele reale în ceea ce privește decesele din spitalele COVID.

Șeful Executivului i-a cerut, de asemenea, lui Barna să prezinte și un raport referitor la o altă acuză a lui Voiculescu potrivit căruia fiecare „accident” din sistemul sanitar „a fost manipulat, a fost folosit politic”. „Această acuzație… Atunci mai avem pentru domnul vicepremier Barna încă un raport de prezentat. Și îi cer public domnului vicepremier Barna să prezinte în ședința de Guvern și public dacă avea cunoștință de aceste acuzații și cu ce soluții a venit. Și aici sunt foarte serios. Domnul vicepremier Barna este coordonatorul Ministerului Sănătății, dacă avea cunoștință despre aceste acuzații și nu le-a prezentat public, vedem ce s-a întâmplat, dar ce soluții a dispus. Eu vă spun că în nicio ședință de Guvern, până acum, nu a fost prezentată o notă de informare în care să fie prezentate aceste acuzații, pentru că eu aș fi luat măsuri. De fiecare dată când mi-au fost prezentate deficiențe într-un minister am luat măsuri, nu am așteptat”, a afirmat Florin Cîțu, citat de AGERPRES.

Întrebat și despre afirmația lui Vlad Voiculescu privind existența unei mafii în Sănătate, prim-ministrul a reluat apelul la Dan Barna să prezinte o situație în acest sens.

„Îi cer domnului vicepremier Dan Barna, coordonatorul Ministerului Sănătății, să prezinte public și în ședință de Guvern, tot ce știa despre mafia din Sănătate și dacă i s-a adus la cunoștință acest lucru și ce măsuri a dispus pentru a elimina mafia din Sănătate. Până astăzi, în nicio ședință de Guvern, nu a fost prezentată o notă de informare sau măsuri care să elimine mafia din Sănătate. În același timp, eu, repet, poți să faci reformă cu propriul aparat administrativ, singura reorganizare care a redus cheltuieli și a redus numărul de directori generali a fost făcută de mine, anul trecut, când eram ministrul Finanțelor Publice. Deci, se poate face. Să declarăm e ușor”, a transmis Cîțu.

El a adăugat că Dan Barna poate prezenta un singur raport pe cele trei teme. „Nu trebuie să vină cu trei rapoarte, poate să vină cu un singur raport pe cele trei trei teme, cele trei acuzații și public și în ședință de Guvern. Deci, nu trei rapoarte, un singur raport. (…) Să nu fie trei, dar, dacă dorește trei, e bine și trei, eu am spus că e mai simplu să vină cu unul singur și public și în ședința de Guvern”, a explicat prim-ministrul Cîțu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut