Ciorile din parc dau bătăi de cap edililor gherleni

În  fiecare primăvară, în municipiul Gherla (dar nu numai acolo, ci peste tot în țară!) revine problema ciorilor din parcul mare. Cei care se plimbă pe aleile frumosului parc se plâng că păsările negre îi deranjează nu numai prin zgomotul creat, ci și prin urmele lăsate pe hainele lor. Să nu mai vorbim de mamele care trec prin zonă cu copiii mici.

Situația asta neplăcută durează de foarte mulți ani, administrația locală încercând prin diferite metode să distrugă cuiburile de pe vârful arborilor seculari din incinta acestei zone verzi de mare vechime (parcul a fost inaugurat în anul 1864). La început s-a tras cu praștia, apoi au fost chemați vânătorii filialei locale a AJVPS Cluj, iar mai târziu au fost solicitați și specialiștii de la firma Ascenso Cluj-Napoca, ultimii urcându-se pe vârful copacilor și distrugând cuiburile, însă fără rezultat. Ciorile mereu s-au întors… acasă, continuându-și „concertul” tradițional. Au fost deranjați și locatarii blocurilor din cartierul  vecin, „Între ape”. În această perioadă, efectiv nu poți circula prin parc fără să te enervezi.

Studiind lista investițiilor Primăriei Municipiului Gherla pe anul 2021, am remarcat un punct ce prevede procurarea de dispozitive acustice și luminoase de îndepărtat… ciorile din parcul mare al orașului. Este vorba de o investiție care probabil va avea urmări pozitive, adică va aduce liniștea în acest frumos loc de recreere și odihnă. Iată, actuala conducere a urbei a luat o decizie importantă. Chiar este mare nevoie de aceste dispozitive, care, probabil, în alte orașe au dat rezultate bune în alungarea păsărilor negre, zgomotoase.

La Gherla de foarte mulți ani (poate zeci de ani) ciorile crează adevărată panică în rândul localnicilor care se plimbă prin parcul mare, conceput în stil englezesc, supranumit „Micul Schönbrunn”.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut