Ciolacu: Avem 230-250 de cetăţeni cu dublă cetăţenie în Fâşia Gaza

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică seara că în jur de 230 – 250 de români cu dublă cetăţenie din Fâşia Gaza au solicitat ajutorul statului român, fiind păstrată permanent legătura cu ei, şi şi-a exprimat convingerea că se va găsi o soluţie pentru aceştia.

„Avem şi noi cetăţeni în Fâşia Gaza cu dublă cetăţenie. Avem în jur de 230 – 250, care au apelat deja la Ministerul de Externe, la ambasadă, la consulat. Se ţine în toată această perioadă legătura cu ei. Până în acest moment nimeni, niciun cetăţean, nu neapărat cu dublă cetăţenie româno-israeliană, nici cetăţeni americani, nimeni, nu a ieşit din Fâşia Gaza. Nu s-a ajuns încă la o mediere şi la un compromis, o formulă, pe unde şi cum se va face acest lucru. S-au propus anumite coridoare verzi, nu s-a reuşit să se ajungă la această discuţie. Ce pot confirmă foarte clar: există o celulă de criză care funcţionează 24 din 24. În tot cursul zilei de astăzi am avut legătură cu celula de criză şi cu decidenţii de acolo şi încercăm, împreună şi cu celelalte state, mai ales din Uniunea Europeană, dar şi cu Statele Unite ale Americii, să luăm deciziile cele mai bune. (…) Repet, există grupuri în acest moment la celula de criză şi se comunică cu aproape fiecare dintre ei, dintre cei care au apelat (la autorităţile române – n.r.). În momentul în care apelezi la ambasadă şi la consulat, automat îţi laşi şi telefonul de identificare şi din acel moment a început această comunicare. (…) Se comunică cu acest grup de români care au solicitat Ministerului de Externe şi României ajutorul (…) şi sunt ferm convins că până la urmă vom reuşi, fiindcă cu toţii suntem angrenaţi în acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu la Prima News.

El a adăugat că, „în acest moment, nu sunt motive de îngrijorare asupra vieţii lor” şi a arătat că este o zonă de conflict, cu o dinamică foarte mare şi trebuie să se ia deciziile cele mai bune.

„Este o zonă de conflict, o dinamică foarte mare şi cred că responsabilitatea noastră este de a păstra calmul şi de a lua deciziile corecte şi foarte bine informate şi de a avea un plan coerent, repet, şi cu celelalte state. (…) În acest moment, nu sunt motive de îngrijorare asupra vieţii lor. Cu toţii sperăm cât mai repede să se întâmple acest lucru (să părăsească Fâşia Gaza – n.r.). (…) Cred că datoria statului român este să îi vedem pe românii cu dublă cetăţenie care au solicitat statului român să părăsească Fâşia Gaza. Cei care au solicitat de pe teritoriul statului israelian, au fost aduşi în ţară fără excepţie”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Întrebat despre cetăţenii români care nu ar fi putut să meargă în sudul Fâşiei Gaza, premierul a precizat: ”Ba da, marea majoritate s-a comasat în sud”.

Marcel Ciolacu a ţinut să puncteze faptul că a fost vorba de „un atac terorist condus de Hamas asupra cetăţenilor din Israel şi asupra statului israelian”, cel mai grav atac terorist de la atentatele din 11 septembrie 2001, şi a remarcat prudenţa armatei israeliene legată de ofensiva terestră anunţată în Fâşia Gaza.

„Pentru mine, şi cred că pentru toată lumea, ceea ce am văzut, ce s-a întâmplat la acel concert, cum s-a tras asupra tinerilor, cum s-a tras asupra copiilor, deci a fost un act terorist. Până a judeca reacţia, şi eu sunt ferm convins că reacţia statului israelian nu o să fie una de a îndrepta o nedreptate cu altă nedreptate… Toată lumea este acum foarte alarmată şi vor să folosească această situaţie, e cu totul altceva. Dar, repet, am văzut multă prudenţă. Ofensiva nu va fi împotriva cetăţenilor palestinieni, ofensiva este împotriva Hamas, o organizaţie teroristă care a avut un atac terorist, repet, cel mai grav după 11 septembrie”, a arătat Marcel Ciolacu.

El a mai spus că anihilarea Hamas i se pare „un lucru firesc”, pe care „îl aşteptăm cu toţii”.

„Eu înţeleg şi temerile că cineva vrea să răzbune, că s-a creat multe emoţie. Să vezi nişte copii de 2-4 ani în cuşti, decapitaţi, sunt lucruri care creează foarte multe emoţii. Să-ţi trimiţi copilul la un concert şi acolo să fie omorât cu mitraliera, împuşcat, alergat cu maşinile – au creat o emoţie. Se pare că, totuşi, s-au luat deciziile corecte şi până acum intervenţiile militare au fost unele foarte bine ţintite şi cei vizaţi – doar ei au avut de suferit şi sperăm să rămânem în acelaşi echilibru. Dar este totul într-o dinamică foarte mare”, a adăugat premierul.

El a făcut referire şi la faptul că România s-a implicat în extragerea din Israel a aproximativ trei mii de cetăţeni ucraineni, punctând faptul că totul s-a făcut în urma unei solicitări a forurilor europene, care au suportat şi toate cheltuielile.

„A fost rugăminte şi a Comisiei şi a forurilor europene de a face acest lucru, fiind mult mai facil, deoarece ştiţi că în Ucraina nu se poate, totuşi, ateriza. (…) Cred că a fost vorba de aproape trei mii de cetăţeni ucraineni. Statul român nu a cheltuit nici bani pentru acest lucru, statul român s-a implicat logistic la rugămintea partenerilor europeni, totul a fost suportat de forurile europene. (…) Mă mândresc cu acest lucru, fiindcă statul român a avut capacitatea să organizeze un astfel de lucru, cu avioane închiriate plătite, repet, de la forurile europene. Şi faptul că Uniunea Europeană îţi încredinţează astfel de lucruri denotă că serviciile noastre, statul român are această capacitate, lucru care ar trebui să ne bucure, nu să luăm în derâdere şi să comentăm asupra lui”, a replicat Ciolacu.

Acesta a mai arătat că majoritatea cetăţenilor ucraineni extraşi din Israel au tranzitat România, doar 48 dintre ei solicitând să rămână pe teritoriul ţării noastre.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut