Cine va proiecta Science Campus

Rezultatele concursului internațional de soluții pentru Science Campus Cluj-Napoca au fost anunțate joi, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, scopul concursului a fost de a selecționa, în vederea atribuirii contractului de proiectare, cea mai bună soluție pentru Science Campus Cluj — ansamblu urban destinat cercetării, educației și antreprenoriatului care contribuie la dezvoltarea cunoașterii și inovării.

Premiul întâi a revenit proiectului nr. 104 – S.C. KXL Studio S.R.L. Autor principal este Andrei Lucian Nistor, iar coautor – Alexandru Grindeanu. Colaboratori arhitectură sunt Roxana Nistor, Corina Cigoeanu, Andreea Netejoru, Oana Crăciun, Ștefan Tănase.
Premiul al doilea a revenit proiectului nr. 105 – Practica Arquitectura y urbanismo S.L.P, cu autor principal Practica Arquitectura y urbanismo S.L.P. (Jaime Daroca, José Mayoral, José Ramón Sierra) și colaboratori arhitectură Beatriz Whitham, Iván Iglesias, Costan Svinti, iar pemiul al treilea a fost câștigat de proiectul nr. 116 – LBA Architecture et ingenierie în asociere cu Newbridge Infrastructuri SRL, cu autor principal Laurent Becker– architecte și coautori Justin Baroncea, Cristina Ginara, Weirong LI, Nicolas Triboi.
Premiile acordate sunt: premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 12.816.292,5 RON, fără TVA; premiul II:247.500 RON cu TVA; premiul III: 123.750 RON cu TVA.

Juriul a apreciat structura rațională cardo/decumani a strategiei relaționată la peisajul existent, orientarea corectă a spațiului public ascendent pe direcția est-vest privind către peisaj. Spațiul public este astfel un dispozitiv topologic cu valențe deopotrivă simbolice și ecologice. A fost apreciată de asemenea claritatea strategiei de ocupare a parcelei, potențialul de a fi edificată în etape clare. 

Science Campus este deja un model de bune practici în ceea ce privește colaborarea între mediul academic și administrațiile publice locale. Este, de asemenea, un model de susținere a inovării, cercetării și a dimensiunii care unește lumea învățării cu lumea practicii, într-un spațiu european al educației, pe care cu toții ni-l dorim puternic. Doresc să felicit Universitatea Babeș Bolyai pentru viziunea pe care o are pentru acest centru complex de cercetare, inovare, dezvoltare, InfoBioNano4Health. Vreau să mai subliniez încă o dată faptul că ceea ce este Clujul astăzi, dar și ceea ce va fi în viitor se datorează mediului academic și universităților clujene”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Situat în zona Lomb a municipiului Cluj-Napoca, în vecinătatea celor două clădiri ale Cluj Innovation Park (CREIC și TEAM), ansamblul se înscrie în strategia municipiului Cluj-Napoca de a dezvolta o infrastructură extinsă și puternică pentru educație, cercetare, inovare și transfer tehnologic care să aducă împreună actori din sistemul de educație și cercetare, din mediul economic și antreprenorial, societatea civilă și administrația locală. Astfel, Science Campus Cluj este un pilon semnificativ, iar concursul de soluții a reprezentat o etapă importantă în drumul orașului spre a-și îndeplini viziunea de a deveni un pol regional de tehnologie, cercetare și dezvoltare, industrii creative, cultură și artă.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut