Cine îi depășește pe clujeni la salarii

În 2022 au fost înregistrate creșteri salariale în aproape toate domeniile de activitate, iar județul Cluj continuă se situeze pe a doua poziție în țară din punctul de vedere al salariilor obținute de angajați.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial al eJobs, în 2022 cele mai mari salarii au fost obținute în București, cu o medie salarială netă de 4.500 de lei, Cluj – cu 4.100 de lei, Timiș – 4.000 de lei, Sibiu, Brașov, Iași și Ilfov – fiecare cu câte 3.500 de lei net. Alte județe în care salariul mediu net depășește pragul de 3.000 de lei sunt Bihor – 3.500 de lei, Constanța – 3.200 de lei și Dolj – 3.200 de lei.

De cealaltă parte a clasamentului, se află județe precum Gorj, Vaslui, Mehedinți, Bacău sau Ialomița, unde mediile salariale oscilează între 2.700 și 3.000 de lei net.

Aproape identic arată și topul județelor care au angajat cel mai mult anul acesta. Pe primul loc se află tot Capitala, urmată de Cluj și Timiș, următoarele două locuri fiind disputate de Iași și Ilfov.

IT-știi, campioni la salarii în România

Cel mai bine plătiți în 2022 au fost angajații din IT, care, cu un salariu mediu net de 6.000 de lei pe lună, domină detașat ierarhia. Cei care lucrează în project management ocupă cea de-a doua poziție, cu o medie salarială de 5.000 de lei. Angajații din banking câștigă, în medie, 4.300 de lei lunar, iar cei din telecomunicații și construcții 4.200 de lei. Salarii medii de 4.000 de lei au mai fost înregistrate în inginerie, auto / echipamente, medicină, e-commerce, audit / consultanță ori asigurări.

„În ceea ce privește câștigurile salariale, piața muncii a avut dintotdeauna un paradox care e puțin probabil să se schimbe într-un viitor apropiat. Mai exact, domeniile care au angajat cel mai mult nu au fost întotdeauna și cele în care s-a câștigat cel mai bine. Asta pentru că acolo unde vedem volume foarte mari în recrutare, vorbim și de o pondere mare a angajaților pe poziții entry level. De aceea, vom regăsi domenii precum retailul, serviciile, industria alimentară sau turismul în topul celor mai mari angajatori din România, la distanță considerabilă de următoarele clasate, însă undeva în a doua parte a ierarhiei atunci când facem o evaluare în funcție de salarii”, explică Bogdan Badea. Astfel, pentru retail a fost înregistrat un salariu mediu de 3.200 de lei anul acesta, pentru industria alimentară și turism de 3.000 de lei, iar pentru call center de 2.800 de lei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut