Cine îi depășește pe clujeni la salarii

Salariul mediu a crescut în județul Cluj de la începutul acestui an, însă majorările sunt departe de a acoperi inflația, care s-a ridicat la aroximativ 15%.

Salariul mediu brut din luna iunie, a ajuns la 7.563 lei în județul Cluj, fiind mai mic cu 266 lei față luna precedentă, dar mai mare cu 790 lei față de luna iunie a anului trecut. Evident, și salariul mediu net din iunie a fost mai mic (cu 152 lei) decât cel din luna anterioară, dar l-a depășit cu 535 lei pe cel din aceeași lună a anului anterior, ajungând la nivelul de 4.712 lei.

De remarcat că, în primele șase luni din acest an, salariul mediu net a înregistrat fluctuații de la lună la lună. Astfel, dacă în ianuarie acesta a fost de 4.424 lei, în februarie a urcat cu puțin, la 4.449 lei, iar în martie la 4.821 lei, pentru ca în aprilie să scadă semnificativ, la 4.619 lei. A urmat o nouă creștere în mai, la 4.864 lei, maximul atins în acest an, pentru ca în iunie să urmeze un nou declin, până la 4712 lei.

Diferențe notabile există și în privința veniturilor pe domenii de activitate. Astfel, conform datelor Direcției Județene de Statistică Cluj, în Agricultură – Silvicultură – Pescuit salariul a crescut cu 46,7% față de iunie anul trecut și cu 19,5%% față de luna mai, în Industrie – Construcții s-a majorat cu 10,5% față de 2021, respectiv cu 2,2% față de mai, pentru ca în Servicii creșterea față de anul anterior să fie de 12,8%, față de mai consemându-se o scădere de 4,6%. Rezultatul de ansamblu este o creștere generală a salariului mediu cu 12,8% față de 2021, dar și o scădere cu 3,1% față de luna mai. După cum se poate observa, în Servicii a fost consemnată singura scădere salarială față de mai, care nu a fost compensată de majorările înregistrate în celelalte domenii de activitate, ceea ce indică și importanța sectorului de servicii în economia județului nostru.

Să mai spunem că, față media la nivel național, salariul clujenilor este mai mare cu 11,8%, ceea ce clasează județul nostru pe locul doi în țară din acest punct de vedere, după București.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut