Cine depășește Clujul în topul salariilor naționale

La începutul acestui an, topul celor mai căutate joburi este dominat de pozițiile agent de vânzări, junior banker, operator introducere date, operator de colectare debite și casier în sala de jocuri, iar Cluj-Napoca se află printre orașele cu cele mai mari venituri medii.

Datele furnizate deplatforma de recrutare online eJobs.ro arată că, de la începutul acestui an, pe platformnă au fost postate de angajatori 420.000 de joburi, acesta fiind recordul ultimilor 20 de ani, iar candidații au depus peste 225.000 de aplicări. Modul de muncă remote rămâne o opțiune dorită de un mulți candidați, 14% din totalul de aplicări vizând joburile care pot fi făcute exclusiv de acasă.

Conform studiului, programul hibrid îl va înlocui în acest an pe cel 100% remote, o altă tendință cu impact pe piața muncii fiind cvasi-generalizarea celui de-al doilea job. De asemenea, în studiu se apreciază că tot mai mulți angajatori vor nevoiți să recurgă la importul de personal, iar joburile din străinătate ăși vor recăpăta popularitatea din anii anterior. Pe de altă parte, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, contingentul de lucrători străini admiși pe piața muncii în 2023 este tot de 100.000, egal cu cel pentru 2022 și dublu față de cel din 2021. Principalele domenii de activitate interesate de forță de muncă străină sunt construcțiile, HoReCa și transporturile. România importă muncitori calificați sau necalificați preponderent din Asia, în special din țări precum Vietnam, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh sau India.

La nivel general, cele mai mulți aplicanți caută să se angajeze în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov. Cu excepția Brașovului, acestea sunt și orașele cu cele mai mari medii salariale nete. Bucureștiul se află pe primul loc, cu o medie salarială netă de 4.500 de lei. Urmează Timișoara, cu 4.100 de lei și Cluj-Napoca, cu 4.000 de lei net. Brașovul este al șaptelea în clasament, cu 3.500 de lei, fiind surclasat de Sibiu, Iași și Oradea.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut