Cinci zile de viață militară pentru treizeci de liceeni, încheiate cu succes

Deșteptare, înviorare, formație de adunare, mers în cadență sunt o parte din exercițiile de instrucție de front pe care le-au exersat mai mulți liceeni clujeni într-o experiență unică, aceștia învățând de la cei mai buni profesioniști în materie de apărare din județul Cluj. Treizeci de tineri dintre care treisprezece fete și șaptesprezece băieți au petrecut cinci zile la o unitate militară din orașul Cluj-Napoca și au fost inițiați în tehnicile de supraviețuire dormind o noapte în corturi, în cadrul taberei de vară ,,Militar în devenire”, un proiect pilot în premieră în România. Pe parcursul șederii în unitatea militară, pe lângă partea de pregătire, instruire militară, elevii au fost implicați în acțiuni care i-au responsabilizat și i-au determinat să fie mai atenți și mai implicați în sarcinile primite. Astfel, aceștia au folosit telefoanele mobile doar în timpul liber, au făcut curățenie în dormitoare, în restul încăperilor și și-au aranjat singuri paturile.

Prima serie a taberei de vară considerată un succes s-a desfășurat în perioada 29 iulie – 2 august 2024 și a fost organizată de către Asociația ,,Mareșal Constantin Prezan” cu sprijinul Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”, Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca și a colaboratorilor, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Banca Transilvania, Rotary Club Cluj-Napoca Hoia – Lions și Carmangeria Moldovan. O a doua serie a taberei  se va organiza în perioada 19-23 august.

Înscrierile la proiectul pilot s-au făcut cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, iar în prima serie a taberei au fost disponibile 30 de locuri. „Am trimis invitația de a se înscrie la toate liceele din Cluj prin Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj. ISJ Cluj a creat un link prin intermediul căruia copiii s-au putut înscrie în funcție de numărul de corturi disponibile deoarece am vrut să oferim tinerilor posibilitatea de a dormi o noapte în cort și atunci am avut nevoie de corturi”, spune col. rz. Rareș Baciu, președintele Asociației ,,Mareșal Constantin Prezan” care a gândit acest proiect deosebit.

Au învățat de la cei mai buni

Inițial, organizatorii s-au gândit la tineri care au împlinit vârsta de 18 ani, liceeni de clasa a X-a, clasa a XI-a, scopul principal al taberei „Militar în devenire” fiind ca absolvenții care termină liceul și urmează să dea la facultate să fie atrași către instituțiile militare de învățământ pentru o carieră militară. Deoarece nu s-au ocupat toate locurile s-au putut înscrie și liceeni de 16 și 17 ani.

Instructorii liceenilor au fost cadre militare de la Regimentul 317 Cercetare ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) Someșeni. „Cu ei au făcut instrucție militară generală, de alpinism, coborând de la șase metri în rapel, comunicații militare, topogeodezie militară și au învățat tehnici de supraviețuire”, a spus col. rz. Rareș Baciu. De asemenea, specialiștii din cadrul Centrului Antidrog, au prezentat tinerilor o realitate virtuală, cum ar conduce sub influența drogurilor. Apoi, reprezentanții Centrul Militar Zonal Cluj au descris tinerilor cariera militară și oportunitățile unei asemenea cariere. Un alt echipaj, cel de la Spitalul Militar Spitalul Clinic Militar de Urgența „Dr. Constantin Papilian”, condus de plutonierul Alexandru Romanțan, veteran al teatrelor de operații Cluj-Napoca, a susținut un atelier de instrucție sanitară și de acordare a primului ajutor în diferite situații. Astfel, participanții au învățat cum să acționeze în cazul unui stop cardio – respirator, în caz de înec cu alimente folosind manevra Heimlich și în cazul hemoragiilor apelând la garou sau turnichet. Totodată, reprezentanții ai Băncii Transilvania au oferit ora de educație financiară, tinerii fiind instruiți cum să administreze corect banii.

Majorii au tras cu arma

O noapte antrenantă a fost cea petrecută în teren, la cort, unde tinerii participanți au fost inițiați privind tehnicile de supraviețuire. „Joi seara tinerii au plecat în teren, într-o pădure de lângă unitatea militară .Acolo li s-au prezentat tehnicile de supraviețuire. Ulterior și-au montat corturile, niște modele moderne și elegante. În seara respectivă s-a făcut un foc de tabără ca să încheiem frumos. Am vrut ca tinerii să simtă spiritul de tabără. Ideea este că la final nu se mai dădeau plecați”, a precizat inițiatorul proiectului ,,Militar în devenire”.

În ultima zi de tabără, vineri 2 august 2024, tinerii cu vârsta de peste 18 ani au putut să tragă cu pușca. „Tinerii care au avut 18 ani împliniți au executat ședință de tragere cu armament real, cu Ak 47, doar ei au atins armele reale.”, a menționat col. rz. Rareș Baciu. Pentru ceilalți participanți a fost adus un poligon de airsoft în cadrul căruia au tras toți cu armament replică cu bile.

Un cadet și-a întrecut instructorul

Apoi, au urmat concursurile, și ele adaptate la vârsta participanților, concursul de airsoft cu tragerea la țintă, aruncarea grenadelor la precizie într-un cerc și pista cu obstacole. „Pista cu obstacole a presupus purtarea vestei antiglonț, alergare, cărat greutăți etc. Purtarea kevlarului a fost opțională. Din cei 30 de tineri, doar nouă au purtat kevlar. Chiar am avut o surpriză plăcută plăcută, în sensul că unul dintre copiii, în vârstă de 17 ani, a bătut recordul instructorului cu șapte secunde. Celui mai bun militar din regiment, cu un record cu care se mândrea, nu i-a venit să creadă că băiatul respectiv i-a bătut recordul. Întâmplarea face că băiatul de 17 ani este campion la karate full contact”, a spus colonelul.

După concursuri a avut loc festivitatea de premiere, în prezența comandantului Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”, generalul-maior Bogdan Cernat. În final, toți participanții au servit o mâncare tradițională de fasole. Nerăbdători, la poarta unității militare părinții și-au așteptat copiii după cele cinci zile de ședere în unitatea militară. Licenii au avut asigurate cazarea, mâncarea, instrucția, dar și un echipament militar compus din pantaloni, tricouri, geci, șepci personalizate, rucsacuri cu busole și recipient pentru apă, echipament pe care le-au putut lua acasă. Inițiatorul proiectului ,,Militar în devenire”, col. rz. Rareș Baciu, a spus că tinerii au fost foarte încântați de tabăra de vară, iar o parte din sponsori au venit cu propunerea ca proiectul să continue și să fie extins în mai multe orașe din România.

Tia SÎRCA

Sursă foto: Divizia 4 Infanterie ,,Gemina”

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut