Cinci români din zece consideră că au cunoştinţe financiare destul de bune

Un sondaj online, desfăşurat cu prilejul lansării ediţiei a II-a a campaniei de educaţie financiară Ştii totul despre asigurări şi câştigi, organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, arată că o mulți români se cred bine informați din punct de vedere financiar.

Totuși, sondajul mai arată și că nouă din zece români declară că ar dori să îşi îmbunătăţească nivelul cunoştinţelor financiare. Totodată, aproximativ 22% dintre respondenţi estimează că acele cunoştinţe financiare pe care le deţin în momentul de faţă sunt insuficiente ca să înţeleagă cum funcţionează o parte din produsele financiare pe care vor să le acceseze/de care au nevoie. Astfel, unul din patru români estimează că nu are suficiente cunoştinţe despre ce sunt şi cum funcţionează asigurările.
Potrivit aceluiaşi studiu, peste jumătate dintre respondenţi se informează din social media despre produsele financiare, iar patru români din zece ar fi dispuşi să aloce timp de câteva ori pe săptămână educaţiei financiare.
Totuși, circa 49% dintre respondenţii care au participat la sondaj au declarat că, în acest moment, consideră că au cunoştinţe financiare „destul de bune”, în timp ce 8% le-au evaluat ca fiind „foarte bune”. Pe de altă parte, 18% îşi percep cunoştinţele financiare drept „destul de slabe”, 14% declară cu au „foarte puţine” cunoştinţe financiare, iar 11% nu pot estima nivelul acestora.
De asemenea, 45% dintre respondenţi apreciază că aceste cunoştinţe financiare pe care le deţin, în prezent, sunt suficiente ca să înţeleagă cum funcţionează o parte din produsele financiare pe care vor să le acceseze / de care au nevoie, cum ar fi asigurări / împrumuturi / investiţii / economii / depozite / fonduri de obligaţiuni etc, în timp ce alţi 25% estimează că acestea sunt suficiente ca să înţeleagă modul în care funcţionează majoritatea produselor financiare de care au nevoie. Doar 22% consideră că aceste cunoştinţe sunt insuficiente.
Întrebaţi despre ce componentă a domeniului financiar ar vrea să aibă mai multe informaţii în acest moment, 4 din 10 respondenţi (41%) au optat pentru investiţii, iar alţi 29%, pentru produsele de economisire. De asemenea, 11% vor să afle mai multe despre asigurări, în timp ce 12% nu se pot decide.
Privind asigurările, 46% dintre respondenţi estimează că ştiu „într-o oarecare măsură” ce sunt şi cum funcţionează aceste produse financiare, iar 29% – „într-o mare măsură”. Pe de altă parte, 25% consideră că nu au suficiente informaţii despre asigurări: 6% dintre participanţii la sondaj recunosc că nu ştiu cum funcţionează o asigurare, iar 19%, doar „într-o mică măsură”.
Circa 57% dintre respondenţi declară că, de obicei, se informează din social media cu privire la diverse teme de natură financiară, 18% preferă cursurile offline sau online, 15% aleg presa financiară, iar 10%, presa generală.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut