Cinci din zece români cred că o viaţă mai bună îi aşteaptă în noul an (studiu)

Anul 2022 a fost cel mai satisfăcător pentru cei mai mulţi dintre români (54%) în comparaţie cu 2020 (24%) şi 2021 (22%), ani puternic marcaţi de restricţiile cauzate de pandemie, arată datele unui studiu recent.

Conform cercetării, o dată cu redobândirea mai multor libertăţi, românii au devenit mai relaxaţi şi optimişti în 2022, această atitudine reflectându-se şi în sentimentele şi rezoluţiile acestora referitoare la noul an. Aşadar, 48% dintre respondenţi se declară optimişti cu privire la 2023, în timp ce doar 15% se declară pesimişti.

„Anul 2022 a marcat sfârşitul restricţiilor cauzate de pandemia Covid-19, însă această realizare a fost urmată de un an plin de dezamăgiri, fie că vorbim de războiul de la graniţele României sau de nivelul extrem de ridicat al inflaţiei din acest an, care a cauzat greutăţi financiare pentru majoritatea românilor”, susţin autorii cercetării.

Studiul mai arată că nivelul de optimism descreşte o dată cu înaintarea în vârstă, tinerii între 18 şi 24 de ani (76%) fiind cei mai optimişti, iar persoanele peste 55 de ani (18%) cele mai puţin optimiste pentru 2023. În ceea ce priveşte aşteptările românilor de la noul an, aceştia sunt cei mai optimişti cu privire la îmbunătăţirea situaţiei financiare personale comparativ cu 2022 (43%).

La polul opus, nivelul de pesimism atinge cele mai mari valori dacă este luat în calcul parcursul ţării din următorul an, îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării şi diminuarea nivelului de corupţie fiind percepute ca obiective greu sau chiar imposibil de realizat de către 46%, respectiv 67% dintre respondenţi.

„Rămânând în zona contextului socio-politic actual, observăm că românii sunt în general în expectativă, cu doar 3 din 10 fiind de părere că în 2023 situaţia de conflict din Ucraina se va ameliora/finaliza sau că situaţia Schengen se va rezolva. Dacă ne referim la rezoluţiile şi speranţele din sfera personală şi de familie, 15% dintre români intenţionează să se căsătorească sau logodească în 2023, într-o măsură semnificativ mai mare cei cu vârstele cuprinse între 25-35 de ani (26%), în timp ce 33% nu au astfel de planuri, în special tinerii între 18 şi 24 de ani (70%)”, mai arată cercetarea.

Totodată, 11% dintre respondenţi intenţionează să aibă un copil în noul an, într-o măsură semnificativ mai mare cei cu vârste între 25 şi 44 de ani (18%).

Un sfert dintre români declară că intenţionează să îşi schimbe domiciliul în 2023, fie în altă locuinţă din aceeaşi localitate (12%), în altă localitate din ţară (8%) sau în străinătate (4%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut