Cinci ani de când Ilie Călian veghează „Făclia” din cer

În aceste zile se împlinesc cinci ani de când ilustrul gazetar Ilie Călian, redactor-șef al ziarului Făclia timp de 26 de ani, a plecat dintre noi.

Regretatul editorialist, critic de artă şi de literatură, s-a stins din viață la 14 iunie 2016, lăsând un gol imens în lumea presei românești.

Membru fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Ilie Călian a fost un adevărat reper de profesionalism în mass-media locală și regională. S-a născut la București pe 9 decembrie 1942 într-o familie de refugiați ardeleni, avându-l ca naș de botez pe marele om politic român, Ilie Lazăr. Urmează cursurile Liceului „George Barițiu” din Cluj după care obține licența în filologie la Universitatea „Babeș-Bolyai”. După facultate, Călian își dedică întrega sa activitate presei. În 1990 devine redactor-șef al ziarului Adevărul de Cluj, care din 2007 apare sub numele de Făclia de Cluj. Ultimul editorial pe care l-a scris a apărut în ediţia din 4 mai 2016 a ziarului pe care l-a condus.

În anul 2000, Ilie Călian este distins de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România cu Ordinul Ziariștilor cls. I iar în 2012 Instituţia Prefectului Judeţului Cluj îi oferă titlul „Onoare pentru Cluj”. Pentru a cinsti memoria marelui jurnalist, în 2018, Primăria Bonțida a decis ca așezământul cultural din localitatea Coasta să poarte numele lui Ilie Călian. Demersul a fost explicat prin faptul că fostul ziarist și-a petrecut o parte din viață pe aceste meleaguri. Ilie Călian ne-a lăsat ca moștenire libertatea de exprimare şi demnitatea profesiei, iar colectivul redacției Făclia încearcă să păstreze intacte aceste valori.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut