Cîmpeanu: Renunțăm la cadența săptămânală a scenariilor în interesul elevilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că renunțarea la cadența săptămânală a scenariilor pentru școli care se stabileau luându-se în calcul rata de infectare din fiecare zi de vineri s-a făcut în interesul elevilor, în contextul în care realitatea epidemiologică este în continuă schimbare.

Potrivit unui ordin comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății, publicat luni în Monitorul Oficial, prezența fizică nediferențiată în școli s-ar putea face încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mia de locuitori, iar scenariul de funcționare al unității/ instituției de învățământ, pe parcursul anului școlar/ universitar, se va actualiza în funcție de situație epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină.

„Am renunțat la sintagma «săptămânal, cu raportare la fiecare zi de vineri». Acestea sunt cuvintele care au ieșit din ce exista până acum. Sigur că nu există variantă perfectă, am susținut cadența săptămânală și raportare la ziua de vineri, dar în urma unor solicitări insistente cu argumentul că dacă, de exemplu, de luni, Bucureștiul este sub rata de infectare de 1 la mie, de ce trebuie să sufere copiii toată săptămâna neavând acces la școală?… După care au fost și celelalte păreri: «De ce ne spuneți de duminică ce trebuie să facem miercuri?». Încercăm să ne adaptăm la o realitate într-o continuă schimbare, având în minte în permanență interesul elevului. Pe mine nu o să mă convingă nimeni că elevii nu înregistrează pierderi rămânând în sistem online. Tocmai de aceea, prin orice mijloace, și apreciez înțelegerea ministrului Sănătății, dorim să dăm posibilitatea de a merge la școală, fără să îi obligăm pe cei care au simptome sau vulnerabilități să meargă la școală”, a afirmat Cîmpeanu, la Digi24, scrie AGERPRES.

Ministrul Educației a subliniat că regula săptămânală avea și neajunsul că scenariul nu putea fi schimbat în timpul săptămânii, în cazul în care rata de infectare ar fi crescut până vineri „la 2, la 3, la 4 sau la 5 la mie”, ceea ce nu era normal.

„Lăsăm decizia la nivelul autorităților locale, consiliilor județene și municipale pentru situații de urgență să se adapteze la realitate. Eu m-aș uita dacă se păstrează trendul descendent al ratei de infectare: înseamnă că putem lăsa școlile deschise. Riscul nu poate fi eliminat, dar poate fi gestionat. Dacă sunt în CSU și văd că rata de infectare începe să crească, chiar dacă nimeni nu dorește acest lucru, sunt mai precaut cu deciziile. Deci, adaptare la realități. Săptămâna aceasta vom avea cele 14 zile de la întoarcerea din vacanță, de la Paște, iar în scurt timp vom avea iarăși 14 zile din momentul relaxării acestor măsuri. Acestea sunt momente care se pot transforma în puncte de inflexiune, în momente critice și trebuie să ne adaptăm rapid, înțelegând că nu există decizii perfecte. Sunt neajunsuri și pentru cadența săptămânală și pentru decizia pe care tocmai am luat-o, însă să punem în balanță beneficii versus riscuri”, a mai spus ministrul Educației.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut