Cîmpeanu: Copiii de grădiniță și din ciclul primar vor merge miercuri la cursuri, indiferent de incidența COVID-19

Copiii de grădiniță și din ciclul primar, precum și cei din școlile speciale vor merge miercuri la cursuri indiferent de incidența COVID-19, iar în localitățile unde aceasta este sub 1 la mia de locuitori vor reîncepe școala cu prezență fizică și elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

El a precizat marți, la TVR 1, că elevii din clasele terminale vor merge la cursuri în 10 mai. „Miercuri, 5 mai, toți elevii din învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, toți copiii din grădinițe și toți elevii școlilor speciale vor începe școala cu prezență fizică, indiferent de rata de infectare. Este vorba de 1.400.000 de elevi. De asemenea, în localitățile în care rata de infectare este mai mică de 1 la mie – și este vorba de un număr de 2.057 de localități, astăzi, cu rata de infectare mai mică de 1 la mie – vor începe școala și elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a tot cu prezență fizică. Elevii claselor terminale vor începe școala luni, 10 mai. Absolut toți elevii claselor terminale – a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, clase terminale din învățământul post-liceal – vor începe școala cu prezență fizică luni, 10 mai”, a spus Sorin Cîmpeanu, citat de AGERPRES.

El a mai declarat că peste 50% dintre cadrele didactice s-au vaccinat împotriva COVID-19, marea majoritate făcând și rapelul.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că Evaluarea Națională va începe în 22 iunie, iar Bacalaureatul – în 28 iunie, iar până atunci procentul cadrelor didactice vaccinate împotriva COVID-19 va crește. „Niciodată Ministerul Educației nu a făcut teste pentru elevi. Testele antigen rapide sunt administrate de personal medical angajat de Ministerul Sănătății. Acest personal medical, din păcate, e deficitar. Pe de altă parte, un raport al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) foarte bine fundamentat explică de ce aceste teste non-invazive, care pot să fie folosite în școli, nu pot fi luate în considerare în calculul general al ratei de infectare. Pe de altă parte, aceste teste non-invazive, conform procedurilor actuale, ar trebui să fie confirmate prin teste antigen rapide, deci, prin teste care sunt considerate invazive, după care ar trebui să fie validate prin teste PCR. Această procedură, în opinia INSP, ar complica mai mult lucrurile decât ar ajuta”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut