Cîmpeanu: Bugetul pentru bursele elevilor, în 2022, de 5 ori mai mare decât în 2020

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă, că asigurarea gratuității transportului elevilor și bursele sociale „sunt de maximă importanță pentru Guvernul României” și sunt asigurate, fiecare în parte, de la bugetul de stat, precizând, totodată, că bursa socială este „pentru elevi aflați in dificultate din punct de vedere socio-economic sau medical”.

„Bugetul pentru bursele elevilor este, în anul 2022, de 5 ori mai mare decât în anul 2020 (1,332 miliarde lei față de 270 milioane lei în 2020) și este asigurat de la bugetul de stat. Toți elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu și școală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic și/sau medical sau de bursele acordate pentru performanta școlară” – a scris Sorin Cîmpeanu, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Potrivit ministrului, toți elevii care au nevoie de sprijin din perspectiva socio-economică sau medicală primesc anul acesta burse sociale în valoare de 200 lei/lună, 12 luni/an, iar bursa socială se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.

„Conștient de faptul că anumite categorii de elevi se află în situații de dezavantaj independent de statutul socio-economic, Ministerul Educației a decis să acorde burse sociale în același cuantum minim, garantat, de 200 de lei, nu doar elevilor proveniți din familii cu venituri reduse, ci și altor categorii de copii și tineri de vârstă școlară aflați în situație de risc, indiferent de venitul familiei: tineri cu dizabilități sau boli cronice, copii care provin din centrele de plasament, orfanii de unul sau de ambii părinți. Și acest tip de sprijin este acordat pe toată durata anului calendaristic. În același spirit al susținerii măsurilor sociale, în anul școlar 2022-2023 Guvernul a dublat numărul beneficiarilor Programului «Masa caldă», crescând în același timp cu 50% cuantumul alocat fiecărei mese. Prin proiectul Legii România Educată, bugetul anual pentru bursele elevilor se va dubla în raport cu anul 2022 și va fi de 10 ori mai mare în raport cu anul 2020 (2,7 miliarde lei anual față de 270 milioane lei in anul 2020)” – susține ministrul.

În opinia sa, reprezentanții politicianismului care solicită să primească burse sociale și toți elevii proveniți din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru că, locuind în proximitatea marilor orașe, învață în licee din București, Cluj, Iași, Timișoara sau Sibiu, „solicită ca elevii aflați cu adevărat în dificultate să aibă un sprijin material puternic diminuat”, „iar cu acest lucru Ministerul Educației NU poate fi de acord”.

„Bursele sociale, alături de alte măsuri sociale, precum acordarea de tichete sociale în valoare de 500 lei acordate tuturor elevilor care au nevoie de sprijin, încurajează egalitatea de șanse. Resursele trebuie astfel dirijate încât să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie și astfel să fie eficiente în reducerea abandonului școlar și în asigurarea de condiții mai bune de participare la educație pentru elevii proveniți din medii socio-economice defavorizate sau din familii defavorizate” – consideră ministrul.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut