Cîmpeanu: Articolul din HG care suspendă prezența fizică în școlile private, omis

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că articolul din decizia CNSU prin care prezența fizică în școlile și grădinițele private se suspendă pentru două săptămâni, începând de luni, nu a fost preluat în hotărârea de guvern, dar că acest act normativ ar putea fi completat astfel încât să se evite o discriminare între unitățile de învățământ private și cele de stat.

El a explicat că Ministerul Educației nu poate impune vacanță unei școli private. „Ministerul Educației a fost abilitat de CNSU pentru punerea în aplicare a art.7 din Hotărârea 91, respectiv vacanță pentru grădinițe și școli de stat. Pentru cealaltă parte a sistemului de educație nu poate reglementa structura anului școlar, nu poate impune vacanța unei școli private. Școlile private sunt de două feluri. Există școlile private care funcționează după programa românească, aprobată de Ministerul Educației, și nu există nici un temei legal pentru care ministerul să poată impună o vacanța școlilor. Pentru școlile private care funcționează după programa altor state, (…) ministerul nu aprobă nici măcar programa, dar vacanța. Hotărârea CNSU este foarte corectă, pentru că se elimină discriminarea dintre învățământul privat și de stat. Din păcate, în hotărârea de guvern (…) nu a fost preluat articolul 8.1 din CNSU care impune suspendarea prezenței fizice în școlile și grădinițele private”, a afirmat, duminică, la Digi 24, Sorin Cîmpeanu, citat de AGERPRES.

Potrivit lui Cîmpeanu, Ministerul Educației „și-a făcut datoria” să atragă atenția că dacă nu va fi preluat acel articol și în hotărârea de guvern de vineri vor fi probleme cu aplicarea reglementării.

„Dacă nu se reglementează rapid acest lucru, va fi o discriminare între elevii de la învățământul privat și de stat. (…) Se poate completa hotărârea de guvern; se poate corecta această eroare. Art. 8.1 suspendă activitatea cu prezență fizică în școlile și grădinițele private. Am înțeles că sunt școli private care și-au anunțat elevii că mâine pot veni fizic la școală pe baza acestui viciu de reglementare. Ceea ce nu este normal. Dacă hotărârea de guvern avea și această reglementare, nu am fi avut această confuzie. Presupun că a fost o scăpare sau a fost o neînțelegere în plan juridic a ceea ce se poate reglementa și ceea ce nu se poate reglementa. (…) Sper că Guvernul va valida articolul 8.1 din hotărârea CNSU, care evită discriminarea dintre învățământul privat și de stat. Am acceptat această vacanță de două săptămâni pentru că a fost în interesul general de a asigura sănătatea elevilor. Dar dacă am acceptat acest lucru, e normal să se aplice unitar, nu doar pentru unitățile din învățământul de stat”, a adăugat Cîmpeanu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut