Cîmpeanu: 18,5 milioane de teste COVID vor fi repartizate școlilor

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat că miercuri dimineață a fost transmisă Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) repartizarea pe inspectorate școlare județe pentru 18,5 milioane de teste de salivă, care se adaugă rezervei existente deja în școli.

„În această dimineață, Ministerul Educației a transmis către IGSU repartizarea pe inspectorate școlare județe pentru un număr de 18,5 milioane de teste, care se adaugă rezervei de teste existente în școlile din România. Deci, există teste. Mizăm pe responsabilitatea administrării acestor teste și pe corectitudinea raportării. Am constatat o îmbunătățire clară a procesului de testare și de raportare a rezultatelor testelor”, a arătat ministrul în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, scrie AGERPRES.

El a evidențiat că aceste teste de salivă au o precizie de 66%, în condițiile în care au fost confirmate, prin testare PCR, 2.000 de teste dintr-un total de 3.000.

„În ultimele zile, din 5.000 de teste de salivă pozitive, un număr de 3.000 au avut o raportare ulterioară generată de testarea PCR, iar din aceste 3.000, 2.000 au fost confirmate, iar 1.000 au fost infirmate prin teste PCR. Deci, dacă vreți să raportăm 2.000 de teste confirmate PCR din 3.000 de teste, înseamnă că rata care demonstrează precizia acestor teste pe bază de salivă este de 66%. (…) Asta arată că nivelul de înțelegere a importanței testării a crescut, iar corectitudinea raportărilor de asemenea a crescut”, a precizat el.

Sorin Cîmpeanu a menționat că nu are informații despre o posibilă renunțare la utilizarea testelor de salivă, în condițiile în care testele cu exudat nazal sau faringian au fost utilizate doar în proporție de 2%.

„Nu am această informație a ipotezei de renunțare la testare. Eu știu că a fost o solicitare din partea elevilor, părinților, profesorilor, a întregului sistem – aceea de testare. În ipoteza în care s-ar renunța la testare pe bază de salivă, vă întreb cu ce ar putea fi înlocuită pentru a asigura starea de siguranță sanitară în școli? (…) Vă reamintesc că am avut peste un milion de teste cu exudat nazal sau faringian care au fost la dispoziția școlilor și care au fost utilizate în procent de 2%. Deci, au fost respinse de elevi și de părinți”, a spus el.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut