Chirurgul Achimaș-Cadariu – Apel la institutele de oncologie: „Există finanțări, trebuie scrise proiecte”

Fostul ministrul al Sănătății, deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu a atras atenția, cu ocazia Săptămânii Europene de Luptă Împotriva Cancerului, asupra oportunităților de finanțare pe care le au institutele oncologice din țară și care ar putea crește calitatea actului medical și implicit șansele de supraviețuire ale pacienților oncologici.

„Trebuie să ai resursa umană bine pregătită, dar și infrastructura. Mi-aș aduce aminte, când institutul a fost evaluat drept cea mai bună instituție de sănătate din România și a primit și acel premiu, s-a subliniat mixul între finanțările de la buget și cele din proiecte. Cred că lumea e deschisă, putem accesa proiecte. E Săptămâna Europeană de Luptă Împotriva Cancerului, dar să nu uităm Planul European de Cancer, cu finanțări generoase. Deci cred că se deschid premisele ca multe institute de oncologie să poată beneficia de dotări. Trebuie doar să scriem proiecte și să avem resursa umană bine pregătită”, a subliniat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, chirurg la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj.

Pregătirea noii generații de medici este o prioritate la institutul clujean. Aici au avut loc mai multe evenimente dedicate Săptămânii Europene de Luptă Împotriva Cancerului. Unul dintre acestea, workshop-ul „Diagnostic și tratament în cancerul de col uterin”, unde medicii rezidenți și studenții au urmărit prezentările profesorilor și au adresa întrebări. Profesorul Achimaș a vorbit despre tratamentul chirurgical al cancerului de col uterin.

„Un tânăr care a absolvit Facultatea de Medicină și a intrat în rezidențiat are toate premisele să devină un medic bun. De acolo e datoria noastră să îl formăm. Desigur, medic bun devii cu multă muncă, zi de zi, cu consecvență, pregătire, seriozitate. Sigur, poate ar trebui să fie și un sistem de valori la nivel național, să pună medicul pe poziția corectă în raport cu societatea și cu pacienții”, a spus Patriciu Achimaș-Cadariu.

„În fiecare zi pentru noi este o săptămână de luptă împotriva cancerului și cred că Institutul Oncologic «Prof. Dr. Ion Chiricuţă» din Cluj este o instituție de referință în acest moment, în țară, singura acreditată la nivel european. E foarte bine să marcăm această săptămână, fiindcă de fapt ne gândim la supraviețuitorii de cancer, la cei care ne-au fost, ne sunt și din păcate ne vor fi pacienți cu această afecțiune.

Ce putem să facem noi în plus? Nimic altceva decât să ne facem treaba, nimic altceva decât să îi educăm pe medicii tineri pentru a putea să facă față cât mai bine comunicării cu pacienții, dar și în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul. Să le arătăm româncelor și românilor ce poate să facă o instituție de top din România, să conștientizăm ce înseamnă această boală, să vedem cum facem să o evităm când este evitabilă”, a declarat profesorul Achimaș-Cadariu, care este și coordonator al Planului Național de Combatere a Cancerului.

Să mai spunem că premierul Nicolae Ciucă tocmai a promis că acest plan va fi operaționalizat și că se vor identifica resurse financiare pentru ca noile programe să salveze cât mai multe vieți.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut