CFR-ul zice că e normal ca vara să fie căldură năucitoare în trenuri. Să vedem ce va spune la iarnă

Un comunicat al CFR Călători, companie care tocmai și-a majorat semnificativ tarifele de transport, ne informează că instalațiile de climatizare din trenuri nu pot funcționa bine la temperaturi exterioare de peste 35 grade Celsius, dar ”că reglementările privind condițiile normale de funcționare a instalațiilor de climatizare a vagoanelor sunt prevăzute în clar în Normele tehnice feroviare autohtone și internaționale”. De parcă asta ar folosi cuiva.

CFR Călători, companie care tocmai și-a majorat semnificativ tarifele de transport, susține că face parte din Asociația Union Internationale de Chemins de Fer, care relementează ”valorile parametrilor de lucru pentru instalațiile de climatizare” și că ”România este încadrată în zona climatică II, ceea ce înseamnă că temperatura maximă optimă pentru funcționarea în parametri nominali ai vagonului este de +35°C, iar umiditatea de maxim 65%”. De asemenea, deoarece în ultimele zile temperaturile au depășit 35 de grade Celssiuss, instalațiile de climatizare nu mai pot să atingă ”valorile de regim optim de funcționare”. Poate că așa o fi, dar pe cine interesează că România este încadrată în ceva relementare? Cui folosește asta?

Totuși, CFR-ul are și soluții: ”Singura modalitate de a îmbunătăți valorile de regim termic în interiorul vagonului sunt operațiile de mentenanță preventivă și monitorizarea în parcurs cu personal de specialitate a trenurilor (…) cu mențiunea că nu poate fi eliminat în totalitate impactul generat de depășirea pragului de temperatură și umiditate”. Altfel spus, orice ar face personalul CFR e cam tot degeaba.

Există însă în comunicatul companiei și o recomandare valoroasă pentru călători: deoarce gradul de ocupare afectează confortul călătorilor” – adică dacă sunt mai mulți oameni în tren le este și mai cald – CFR Călători recomandă pasagerilor să își planifice din timp călătoria, să utilizeze toate trenurile puse la dispoziție în graficul unei zile de circulație și să își procure din timp legitimaţiile de călătorie, folosind toate canalele disponibile în acest sens”.

Cum nu se poate mai just! Intr-adevăr pasagerii ar trebui să-și ”planifice din timp călătoria”, de preferință cu alte mijloace de transport, oricare ar fi alea.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut