CFR Cluj riscă excluderea din cupele europene pentru nereguli financiare

Corpul de Control Financiar al Cluburilor din cadrul UEFA a evaluat mai multe echipe europene conform noului regulament pentru licențiere și sustenabilitate financiară și a decis să penalizeze 11 dintre acestea. Printre acestea se regăsește și campioana României, CFR Cluj, împotriva căreia UEFA a dictat o pedeapsă cu suspendare, după ce a înregistrat ”datorii scadente” pe durata sezonului.

CFR Cluj nu va scăpa de excluderea din cupele europene dacă în următorii ani, adică până în 2025, va mai încălca regulile financiare impuse de forul fotbalistic european. De asemenea, clubul clujean a fost amendat cu 250.000 de euro, cea mai mare penalitate dintre cele dictate celorlalte cluburi europene.

„Următoarele cluburi sunt sancționate cu excluderea din cupele europene pentru următoarele 3 sezoane pentru că au recidivat și au acumulat datorii mai vechi de 90 de zile. În cazul lui CFR Cluj, sancțiunea este cu suspendare pentru o perioadă de probă de două sezoane și va fi aplicată numai dacă echipa nu îndeplinește cerințele de solvabilitate în sezoanele 2023/2024 și 2024/2025”, a anunțat UEFA.

Celelalte cluburi penalizate de UEFA sunt:

  • Aris Salonic (Grecia)
  • Astana (Kazahstan)
  • Borac Banja Luka (Bosnia)
  • Floriana (Malta)
  • Konyaspor (Turcia)
  • Kyzyl-Zhar SK Petropavlosk (Kazahstan)
  • Olimpija Ljubljana (Slovenia)
  • Osijek (Croația)
  • HNK Rijeka (Croația)
  • Valmiera (Letonia)

CFR Cluj: ”Facem eforturi de a compensa risipa din anii trecuți”

Conducerea campioanei României a reacționat printr-un comunicat de presă, în care se arată că problemele financiare sesizate de UEFA se datorează ”risipei făcută în anii trecuți”, și că eforturile făcute în ultimul an vor duce la existența ”unui club performant și sustenabil și din punct de vedere financiar.”

”Situația financiară în care ne aflăm astăzi este una asumată, și, tocmai în acest sens, conducerea clubului face eforturi mari, de o bună perioadă de timp, să compenseze risipa făcută în anii trecuți.

Ne așteptam ca pe parcursul procesului de redresare, început în urmă cu mai bine de un an, să apară astfel de momente grele, dar am știut și că, împreună, vom găsi întotdeauna soluții.

În consecință, am început un plan de optimizare de la care nu ne abatem în niciun moment. Mai mult, luăm această decizie, a comisiei UEFA, ca pe o motivație suplimentară pentru a ne dedica și mai mult redresării financiare, în așa fel încât sa ajungem un club performant și sustenabil și din punct de vedere financiar.

Decizia comisiei este una firească, dată fiind noua politică de sustenabilitate financiară a UEFA, care are drept unic scop susținerea tuturor cluburilor în demersul acestora de „vindecare” economică.

Luăm exemplul altor cluburi europene și suntem convinși că rezultatele de până acum, cu care ne mândrim, vor fi susținute în continuare de un buget din ce in ce mai optimizat. Vrem să asigurăm întreaga suflare CFR-istă că, indiferent de momentul în care ne aflăm, nu vom renunța nicio secundă la obiectivele sportive pe care ni le-am propus”, se arată în poziția oficială a clubului CFR Cluj.

Sandu Mureșan

Foto: Horvath Tamas – htphotography.ro/

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut