Prognoză: Curs valutar de peste 5 lei/euro

Asociatia profesionistilor în investiții CFA România apreciază că, în acest an, creşterea economică a României va fi situată între 2% şi 2,5%, faţă de 4% cât estima în urmă cu trei săptămâni, înainte de începerea conflictului din Ucraina.

„Creşterea economică a României anul trecut a fost una destul de bună. Vorbim de o creştere de peste 6%, iar până să înceapă acest conflict aşteptările erau destul de pozitive şi pentru 2022 şi pentru 2023. Vorbeam de fonduri europene destul de importante, investiţii destul de mari în România, însă lucrurile cred că s-au schimbat destul de mult în ultimele două săptămâni. Faţă de 4% aşteptări acum trei săptămâni, înainte de începerea conflictului, în momentul de faţă creşterea economică aşteptată de către respondenţi este între 2 şi 2,5%” apreciază CFA Romania.

Privind inflaţia medie în acest an, estimările vizează, în funcție de evenimentele viitoare, o inflație cuprinsă între 8 și peste 10%. Pentru cursul valutar anticipările sunt de 5 – 5,05 lei/euro la finalul anului, pentru indicele ROBOR la 3 luni este este prognozat un procent între 4% şi 6%, iar dobânzile la titlurile de stat cu maturitatea la 5 ani sunt estimate la 4% – 7%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut