Cerere mare de ”gulere albe” în Cluj-Napoca

Aproape 200.000 de joburi noi au fost scoase în piaţă de angajatorii din România şi din străinătate în primele nouă luni ale anului pentru candidaţi din categoria white collar” (”gulere albe” – personal cu studii superioare), respectiv cea a specialiştilor, Cluj-Napoca fiind printre orașele unde există o cerere mare pentru această categorie de personal.

Potrivit platformei de recrutare online eJobs.ro, 26.000 de posturi au fost postate în septembrie, în timp ce candidaţii blue collar” (fără studii superioare) au putut aplica la aproximativ 21.000 de oferte de job. De altfel, la nivelul întregului an, numărul de locuri de muncă destinate specialiştilor a fost mai mare cu aproximativ 20.000 decât cele din segmentul ”blue collar”.

Oraşele în care se caută cei mai mulţi specialişti cu studii superioare, pe primul loc se află București, urmat de Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov. De cealaltă parte, pentru joburile ”blue collar”, cele mai multe oferte vin din tot din partea angajatorilor din Capitală, însă următoarele locuri aduc o schimbare – urmează Braşov şi abia apoi Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa.
O altă modificare importantă în acest an a fost legată de faptul că a crescut numărul de opţiuni pentru candidaţii cu studii superioare care vor să lucreze în afara ţării. Angajatorii străini caută în această perioadă mai mulţi specialişti (în special pentru sectorul medical) decât muncitori, în ciuda faptului că românii preferă, cel puţin momentan, să aplice pentru joburile din ţară. În perioada ianuarie-octombrie a acestui an, aproximativ 5,5 milioane de aplicări din partea candidaţilor cu studii superioare au fost înregistrate pe ejobs.ro. În prezent, peste 24.000 de de joburi pentru România şi pentru străinătate sunt disponibile pe această platformă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut