Ceremonie în Piața Avram Iancu de Ziua Drapelului Naţional

Clujenii sunt așteptați astăzi să participe la manifestările religioase și militare dedicate Zilei Drapelului Naţional. Evenimentul va avea loc, începând cu ora 12 în Piaţa „Avram Iancu”.

Aseară, începând cu ora 19.00, în Piaţa Avram Iancu s-a desfășurat ceremonia de coborâre a Drapelului României.

Tricolorul a fost apoi purtat pe brațe până în Catedrală Mitropolitană, unde a fost binecuvântat de IPS Andrei, fiind depus în altar. La activitate a participat garda purtătoare a Drapelului Naţional constituită din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, acompaniată de un trompet al Muzicii Militare a Diviziei 4.

Manifestările vor continua duminică, 26 iunie când, începând cu ora 12.00, în Piaţa Avram Iancu se va desfăşura ceremonia militară și religioasă de înălţare a Drapelului Național. Manifestarea va fi precedată de slujba de sfinţire a tricolorului în Catedrala Mitropolitană. Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

La Turda, sâmbătă, începând cu ora 19, în Piața Tricolorului a avut loc coborârea de pe catarg a Drapelului României, în prezenţa comandantului gărzii de onoare şi a unui trompetist, pe semnalul „Stingerea”, și apoi depunerea în Catedrala Ortodoxă din Turda.

Duminică, manifestările vor începe la ora 11,45 cu oficierea slujbei de sfinţire a Drapelului Naţional al României în Catedrala Ortodoxă din Turda după care în Piața Tricolorului va avea loc ceremonia militară. În cadrul festivității vor avea loc alocuţiuni privind semnificaţia Zilei Drapelului Naţional, primirea Drapelului Naţional al României, binecuvântarea şi sărutul Drapelului Naţional, înălţarea Drapelului pe catarg şi intonarea Imnului Naţional al României. La final, cei prezenți vor putea asista la survolarea spațiui aerian cu elicoptere – IAR- 330 PUMA – Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”- Câmpia Turzii.

În vederea organizării ceremonialului militar-religios pentru sărbatorirea ,,Zilei Drapelului Național” în zona centrală a municipiului Turda (Piața Tricolorului), se va realiza închiderea circulaţiei, în intersectia Piata Republicii cu str. Mihai Eminescu și str. Castanilor și intersecţia str. Bucovinei cu str. Andrei Mureşanu.

Ziua Drapelului Naţional se sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 26 iunie și a fost stabilită prin Legea 96/1998. Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor în martie 1998, iar de Senat în aprilie acelaşi an. Tricolorul Românesc semnifică veacurile de gând şi luptă, pentru unitate şi independenţă ale întregului popor român. Până în momentul afirmării sale ca simbol vexiologic naţional, acesta a străbătut mai multe perioade, prima fiind aceea a opţiunii pentru cele trei culori: roşu, galben şi albastru. Acestea au avut, de la începuturi, urmatoarea semnificaţie: roşu, simbol al măririi, bravurii, îndrăznelii şi generozităţii, precum şi al sângelui vărsat în lupte, puterii de viaţă şi energiei strămoşeşti; galben (sau aur), simbol al măririi, forţei, bogăţiei şi purităţii, precum şi al holdelor aurii de grâu din timpul verii; albastru (sau azur), reprezintă aerul, cel mai nobil element după foc şi simbolizeaza blândeţea, frumuseţea nobleţea şi buna credinţă.

Cosmin PURIŞ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut