Cercetași italieni în vizită la Gherla

Gherlenii s-au obișnuit deja ca în fiecare an, în luna august, orașul lor să fie vizitat de grupuri de cercetași din Italia. Începând cu anul 2001, municipiul de pe Someș, prin Echipa de cercetași nr.51 „Czetz János”, întreține legături de prietenie și colaborare cu colegii săi din Italia, țară care în fiecare vacanță trimite grupuri separate, din diferite regiuni ale Peninsulei.

Așa se întâmplă și în aceste zile, când Gherla este asaltată de 25 de cercetași din zona orașului Bologna. Oaspeții italieni, însoțiți de prietenii lor din echipa locală, vizitează obiective istorice și culturale din zona Gherlii și desfășoară activități distractive cu copiii și tinerii urbei transilvane. În perioada 8-15 august, în fiecare dimineață, tinerii îmbrăcați în uniformă albastră, în parcul mare se întâlnesc cu copiii aflați în vacanță, cu care susțin diferite jocuri și învață împreună cântece în limbile română și italiană.

Între membrii echipelor de cercetași prezente în aceste zile la Gherla au loc adevărate schimburi de experiență din care ambele părți au multe de învățat. În fiecare zi au loc vizite documentare în cele mai cunoscute locuri religioase din împrejurimile municipiului Gherla. Astfel, cei 25 de tineri italieni s-au deplasat la Mănăstirea Nicula, cunoscută ca unul dintre cele mai vechi  așezăminte monahale din spațiul românesc -1552, centru de spiritualitate și cultură, prin Icoana făcătoare de minuni, pelerinaj și pictura pe sticlă. Într-o altă zi au admirat frumusețile naturii din comuna Sic, ajungând până la Stufărișul de la marginea localității de pe Câmpie, rezervație catalogată ca o Deltă a Ardealului, datorită faptului că acolo se găsește a doua cea mai mare întindere de stuf din România. În drum au admirat și Lacul Știucilor, în care trăiesc multe specii de pești, dar este cunoscut în special pentru marile exemplare de știucă. În municipiul Gherla au vizitat Catedrala Armeano-Catolică „Sfânta Treime”, unde s-au întâlnit cu membrii comunității armenești din fostul Armenopolis.

Cu impresii dintre cele mai plăcute au rămas oaspeții italieni după ce au trecut și pe la  Mănăstirea „Sfântul Anton de Padova” de pe dealul Brădet, situată într-un decor magnific, oferind turistului un frumos punct de belvedere asupra orașului. În seara zilei de 14 august, acolo are loc și obișnuita seară de rămas bun, unde nu vor lipsi nici cântecele religioase învățate în timpul stagiului transilvan.

În ultima săptămână a lunii august sosește la Gherla un alt grup de 23 de cercetași italieni, de astă dată reprezentând orașul Forli și împrejurimile. Amfitrionul oaspeților de peste 20 de ani este conducătorul Echipei de cercetași nr.51 „Czetz János” Gherla, Kasza Tamás.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut