Cercetare internațională, în pântecul pământului, la Scărișoara

În perioada 18-23 februarie 2024, Institutul de Speologie „Emil Racoviță” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, a organizat la Ghețari (Jud. Alba) atelierul de lucru ”Winter climate in SE Europe during the Late Holocene”.

Pe parcursul celor cinci zile, au fost prezentate și discutate studii științifice din domeniile speologiei și ale paleoclimatologiei susținute de cercetători din Croația, Grecia, Macedonia de Nord, Norvegia, România, Slovacia, Slovenia, SUA și Ungaria. Studiile prezentate au fost selectate astfel încât să acopere întregul parcurs al unui demers științific având ca scop reconstituirea climatului din trecut: monitorizarea parametrilor climatici din prezent și stabilirea mecanismelor de înregistrare ale semnalului climatic în arhive sedimentare, reconstituiri climatice propriu-zise și rolul schimbărilor climatice în dinamica societăților umane din trecut, informează organizatorii atelierului.

În paralel cu dezbaterile științifice, au fost efectuate mai multe studii de climatologie, geomorfologie, geochimie și glaciologie în Peștera Ghețarul de la Scărișoara. Citând aceleași surse, în timpul vizitelor în peșteră, s-a realizat scanarea integrală a acesteia obținându-se un model 3D cu rezoluție de 1 mm, au fost efectuate mai multe măsurători geofizice ale blocului de gheață, s-a instalat un sistem de monitorizare a climatului subteran și au fost colectate probe de apă, gheață, calcit și materie organică pentru analize geochimice și geomicrobiologice. În paralel, au fost colectate probe de apă din sursele de alimentare cu apă ale localităților din zonă și din peșteri, pentru studierea nivelului de poluare a apei și a modului în care aceasta afectează mediul subteran, transmit organizatorii. Activitățile științifice au fost efectuate de cercetători de la Institutul de Studiere a Carstului din Postojna (Slovenia), ATOMKI (Debrecen, Ungaria), universitățile din Zagreb (Croația), Salonic (Grecia), Kosice (Slovacia), Bergen (Norvegia), Oradea, Suceava, Timișoara (România) și Parcul Natural Apuseni, coordonați de Institutul de Speologie „Emil Racoviță” al Academiei Române din Cluj-Napoca. Finanțarea evenimentului a fost asigurată de proiectul PalAeolus, finanțat de UEFISCDI România și parțial, de proiectele CardiKarst, finanțat de ARSS (Slovenia) și HRZ (Croația) și PACER, finanțat de Universitatea din Salonic (Grecia). Lucrările atelierului și studiile din Peștera Ghețarul de la Scărișoara au fost sprijinite de Administrația Parcului Natural Apuseni și de Pensiunea Ghețar Scărișoara, care a pus al dispoziție spațiile necesare pentru cazare și desfășurarea activităților.

T.S.

Sursă foto: cercetătorii Nenad Buzjak și Matej Blatnik

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut