Povestea și lucrările ultimului covorar armean din Cluj: Bedros Kucian

39 de covoare sunt expuse în spațiul expozițional Turnul Croitorilor, este colecția domnului Bedros Krusian, piese ce se cer descoperite, văzute, fotografiate chiar. Sunt unicate, bijuterii în sensul bun al cuvântului.

Expoziția în sine obligă la un scurt istoric. Astfel, armenii au început arta țeserii covoarelor încă din anul 1000 î.Hr. Săpăturile în toată Armenia au scos la iveală fragmente de covoare din secolul al VII-lea î.Hr. și înainte. Cel mai vechi covor armean complet care a supraviețuit, realizat între 5 și 3 î.Hr., este expus la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Rusia . Alții au încercat să revendice frumoasa opera de artă ca fiind a lor, dar cei mai mulți experți cred că meritul le revine producătorilor de covoare armeni pentru accesoriul funerar unic.

Revenirea libertății a readus tot ceea ce a făcut covoarele atât de spectaculoase încă de la început. Covoarele nou produse au același material de calitate, culorile vibrante prețuite în covoarele din trecut și tehnicile de țesut când se credeau uitate. Este posibil ca sovieticii să fi interzis vânzarea publică și expunerea covoarelor, dar asta nu i-a împiedicat pe armeni să-și transmită abilitățile copiilor lor în casele lor.

 

Covoarele armenești aveau culori armonice de roșu, alb, albastru, verde, galben și variantele acestora. Culoarea galbenă provine de la floarea galbenă, culoarea roșie de la coșenila armeană (vordan karmir) și de la rădăcinile nebunei de vopsit (rubia tinctorm), verde și unele nuanțe de maro din cojile de nuci. Pentru negru au folosit coji de rodie. Pentru albastru, au folosit metoda de amestecare a diferitelor culori, dar mai des decât albastru au folosit indigo dintr-un colorant celebru care a fost importat din India. În Evul Mediu, covoarele armenești erau foarte renumite pentru nuanțele lor din vordan karmir, motiv pentru care erau numite și „covoare roșii” în perioada arabă. Una dintre caracteristicile covoarelor armenești este lâna de oaie „Balbas” care a fost folosită ca materie primă. Lâna de capră anchoriană a fost, de asemenea, utilizată pe scară largă.În regiunile în care s-a dezvoltat cultivarea bumbacului și mătăsii se foloseau și mătase și bumbac.

Covoarele armenești își au locul lor unic în cultura armeană. În ciuda inovațiilor tehnologice, covoarele armenești rămân o parte inseparabilă a moștenirii vie și culturale. Covoarele armenești nu își pierd valoarea în ciuda dezvoltării științifice și tehnice. Tradițiile țeserii covoarelor armenești continuă să arate lumii arta unică a covoarelor armenești.

Bedros Krucian a învățat meșteșugul țesutului de covoare de la tatăl său. Alături de prietenul său Armenag Kozanlian a pus bazele primului atelier de covoare orientale, practic, familia sa a devenit întemeietoarea meșteșugului covoarelor în vechiul Armenopolis.

Aveți ocazia să vă convingeți de frumusețea covoarelor armenești trecând pragul expoziției. Nu veți regreat deloc, vă asigur de acest lucru.

Demostene Sofron

covoarearmenia7 covoarearmenia6 covoarearmenia5 covoarearmenia4 covoarearmenia3 Bedros Krucian covoarearmenia2
<
>

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut