Centru de tip respiro pentru persoane adulte cu dizabilități, în cadrul DGASPC Cluj

Consiliul Județean Cluj și-a anunțat, vineri, intenția de a înființa, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), un serviciu social cu cazare de tip „centru respiro” pentru persoane adulte cu dizabilități.

Scopul proiectului este de a oferi, la nivelul comunității clujene, un serviciu social „care să furnizeze un ansamblu de activități persoanelor adulte cu dizabilități, aflate în îngrijirea asistenților personali, asistenților personali profesioniști, tutorilor sau altor membri ai familiei, în vederea menținerii potențialului personal și prevenirii instituționalizării”.

„Centrul va avea o capacitate inițială de patru beneficiari, persoane adulte cu dizabilități, care vor putea beneficia de îngrijire și supraveghere 24 din 24 de ore, pentru o perioadă determinată. Ulterior, în funcție de evoluția concretă a solicitărilor înregistrate, numărul persoanelor deservite de centru va putea fi suplimentat. Activitățile principale ce vor fi asigurate prin intermediul acestui serviciu vor fi de informare și asistență socială, consiliere psihologică, îngrijire și asistență, precum și program obișnuit de viață. Fiecare beneficiar care va accesa aceste servicii sociale va fi abordat în mod individualizat, în concordanță cu tipul de handicap: somatic, vizual, fizic, auditiv, mental. Scopul final al activităților în care va fi implicat va fi acela de depășire a situațiilor de dificultate, prevenire a instituționalizării, combatere a riscului de excluziune socială, printr-o alternativă care promovează menținerea în familie, incluziunea și integrarea socială și creșterea calității vieții acestora” – a anunțat CJ Cluj.

De asemeni, precizează sursa citată, înființarea acestui serviciu de tip rezidențial va veni și în întâmpinarea nevoii familiilor sau a celor care au în îngrijire persoane cu dizabilități, „de a-și rezolva anumite probleme de ordin personal, inclusiv nevoia de odihnă, timp în care persoana cu handicap se află într-un mediu sigur”.

Inițiativa urmează a fi implementată de către DGASPC Cluj, împreună cu Filiala Napoca a Societății Române de Sprijin a Vârstnicilor și Suferinzilor cu Afecțiuni de tip Alzheimer, în zona urbană sau suburbană a județului Cluj.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut