Celebrarea a 146 ani de la nașterea poetului Ady Endre

Muzeul Memorial “Octavian Goga” Ciucea

Te strâng în braţe, tot departe-ţi sunt,
Liniştea albă-i acoperământ.
O linişte cât tot pământul surd
Străpunge-o cu un ţipăt, căci ne pierdem,
Stăm, aşteptăm, ni-s mâinile inerte,
În lacrimi, în săruturi e amurg.

O figură esențială a liricii moderne și contemporane maghiare, Ady Endre a ridicat graiul conaționalilor la cota supremă a capacității artistice, reușind, pentru prima dată în istoria literaturii, îmbinarea armonioasă a specificului naţional maghiar cu perspectiva universalităţii, a exigenţelor artei cu mesajul social, a criticii formelor înrobitoare de viaţă cu aspectele vizionare sociale.

Crezul estetic al lui Ady Endre, opera lirică a căruia echivalează cu un nou şi semnificativ moment poetic al literaturii maghiare, este în continuă dezvoltare, mergând paralel cu frământările veacului contemporan, cărora le identifică zarea evoluţiei inevitabile.

Ieri, 22.11.2023, la împlinirea a 146 ani de la naștere, l-am comemorat pe unul dintre cei mai importanți poeți ai sec. XX, și ai literaturii maghiare în special, creatorul stilului modern în literatura ungurească, stihuitorul simbolist, patriotul, revoluționarul și europeanul exemplar, creația căruia a reprezentat un punct de cotitură în literatura maghiară, deschizând calea unei sensibilități moderne și a unui nou tip de expresie lirică.

Poezia vulcanică specifică și verbul vaticinar al articolelor sale i-au adus renumirea printre exponenții culturii noastre naționale, unii dintre care (inclusiv Octavian Goga) încercând a le traduce în limba română.

Desprinzându-se, în poezia sa inovatoare și revoluționară, de formele și temele tradiționale ale literaturii maghiare de la acea vreme, poetul a experimentat versuri libere, metafore îndrăznețe și imagini neconvenționale.

O persoană nonconformistă, rebelă și mult prea modernă pentru acele vremuri conservatoare, în timpul vieții Ady Endre n-a primit prea multe laude, distincții sau premii: singurul premiu poetic i-a fost oferit în 1909, iar în noiembrie 1918 (cu doar 2 luni înainte de moarte) a fost ales președintele “Academiei Vörösmarty” (Academia Literară).

Poet simbolist, adept al modernismului (numit ulterior și “avantgarde”), în anii proletcult-ului catalogat drept “poet revoluționar”, Ady Endre a contribuit enorm la modernizarea și sincronizarea liricii maghiare cu literatura europeană a vremii.

Pe lângă poezia sa, acsest exponent al ideii justiţiei sociale s-a remarcat și datorită articolelor jurnalistice politice și culturale cu un impact real în formarea opiniei publice.

Cu prilejul omagierii din data de 22 noiembrie , la Muzeul de la Ciucea au avut loc mai multe activități cultural-artistice.

Onorând memoria poetului și publicistului Ady Endre, am organizat 2 expoziții: Expoziția fotografică și documentară dedicată celebrării a 146 ani de la naștere și Expoziția de carte intitulată “Autorii maghiari în biblioteca poetului Octavian Goga.

Un eveniment special l-a constituit dubla prezentare-lansare de carte a poetelor Adina Ungur și Elena Ilash: “Sus departe” (Editura “Betta”, București) și, respectiv, “Patruzeci și cinci de inimi îmi bat în piept” (Editura “Grinta”, Cluj-Napoca).

Participanții la eveniment au rămas încântați de momentele lirice și literar-artistice prezentate de către elevii și profesorii de la Școala gimnazială “Ady Endre”, Sâncraiu; Liceul Teoretic “Octavian Goga”, Huedin; Școala de muzică “Augustin Bena”, Cluj-Napoca; Școala gimnazială “Octavian Goga”, Ciucea.

Am fost onorați să avem alături de noi personalități marcante, precum Dr. István-Valentin Vákár (vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj), Mária Buzás-Fekete (viceprimar al or. Huedin), prof. Okos-Rigo Hajnal (director adjunct, Liceul Teoretic “Octavian Goga”, or. Huedin), prof. Okos-Rigo Denes (director, Școala gimnazială “Ady Endre”, Sâncraiu), Dr. Ștefan Melancu (poet și eseist, președinte al Cenaclului Literar-Artistic al Cadrelor Didactice “Octavian Goga”, Cluj-Napoca), poetul și jurnalistul Florin Otrocol, poeții Rodica Mureșan și Alin Cucuruzan (membri ai Cenaclului Literar-Artistic al Cadrelor Didactice “Octavian Goga” și ai Cenaclului Literar-Artistic “Sublim”).

Le aducem cele mai sincere mulțumiri pentru participare și implicare tuturor celor prezenți la evenimentul cultural care a avut loc ieri.

 

Eduard Boboc, Managerul Muzeului Memorial “Octavian Goga” din Ciucea

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut