”Cele două mari partide își pregătesc terenul pentru o înfruntare searbădă și de uzură în 2024”

În ultima perioadă, politicienii au venit în fața electoratului cu o serie de inițiative cu iz electoral. De la proiecte care vizează acordarea cât mai multor zile libere, la resuscitarea temei privind Constituția României și construirea de lăcașuri de cult. Nu ar trebui să ne mire asta și nu este un lucru rău având în vedere că peste doi ani vor fi alegeri, atrag atenția unii specialiști, în vreme ce alții indică pregătirea terenului pentru o înfruntare „de uzură” între cele două mari partide, în 2024.

Într-o țară precum România, în care nu este cultivată implicarea civică și în care sunt inhibate formele de democrație participativă și deliberativă experimentate și instituționalizate în numeroase state ale lumii, existența unei perioade îndelungate fără niciun fel de alegeri la termen (ianuarie 2021-aprilie 2024) determină adâncirea rupturii dintre politicieni și cetățeni. Politicienii caută diverse modalități de a „lua pulsul” cetățenilor, simțindu-se obligați să se mențină prin varii măsuri în atenția electoratului. Cea mai simplistă formă este aceea de a promova inițiative care vin să compenseze simbolic neajunsurile cotidiene ale românilor, agravate în mod direct de criza scumpirilor în cascadă din ultimele luni. Astfel, promisiuni precum acordarea de noi zile libere și mai ales crearea de „punți” între zile deja libere, finanțarea prin amendamente bugetare a reparației sau construcției unor lăcașuri de cult sau a ridicării de statui sau prorogarea aplicării unor sancțiuni (mai ales a unor amenzi) sunt metode facile prin care mai ales reprezentanții celor două mari partide (n.red- PSD și PNL) se străduiesc să își facă simțită prezența public. Acestea nu fac însă decât să reliefeze vidul ideologic din spațiul public românesc și lipsa de consistență a activității parlamentarilor, reduși de „marea coaliție” la rolul de ridicători de mâini. Și mai denotă ceva: faptul că cele două partide își pregătesc terenul pentru o înfruntare searbădă și de uzură în 2024, urmărind să deconteze în rândul realizărilor de partid fiecare rezultat din timpul mandatului, oricât de modest ar fi acesta”, a declarat Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj.

Politologul clujean George Jiglău subliniază că dincolo de faptul că politicienii aleargă după voturi, ceea ce e firesc, miza cea mare este conținutul acestor inițiative pe care ei le promovează în spațiul public.

Contextul electoral nu dispare niciodată. Sunt alegeri destul de des, Întâmplător am avut pauza asta de patru ani între alegeri, pentru că se suprapun în 2024, dar după aceea va fi iar o perioadă în care vom avea tot la doi, trei ani, niște alegeri, ceea ce e bine, pentru că trăim în democrație și nu ar trebui să ne plângem că avem alegeri atât de des.

Contextul electoral la care s-ar putea gândi politicienii, parlamentarii atunci când vin cu tot felul de inițiative nu dispare niciodată. Deci în caz că ei au interese electorale, ca să spun așa, nu cred că e un lucru anormal, și poate că nu e nici rău. Sigur, partea de conținut (n.red- a inițiativelor) o putem evalua fiecare dintre noi. Interesul lor e ca tot timpul să se poziționeze cât mai bine ca să câștige voturi. În ce privește revizuirea Constituției, trebuia demult făcută… nu e un lucru rău, dar inițiativa cu zilele libere peste zile libere e inutilă, am mai spus asta. Pe de altă parte, unele idei pe care politicienii le au ân tentaiva lor firească de se se poziționa cât mai bine în ochii electoratului chiar aduc niște schimbări în bine.

Deci partidele vor fi mereu într-o competiție, subiectele sunt unele mai seriose ca altele, iar miza cea mare e să judecăm conținutul lor, până la urmă”, a afirmat George Jiglău.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut