Cel mai important eveniment de agribusiness din Europa de Sud-Est se desfășoară în Cluj-Napoca

Joi și vineri, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca se desfășoară Transylvania Food Summit, eveniment de agribusiness la care participă atît reprezentanți ai mediului academic, administrativ și de afaceri, cât și fermieri și asociații de producători agricoli.

La deschiderea oficială a evenimentului au participat prof. dr. Cornel Cătoi – rector USAMV Cluj Napoca, prof. dr. Adrian Oros – prorector USAMV Cluj Napoca și fost ministru al Agriculturii, Adrian Zuckerman – fost ambasador al SUA în România, Doru Pamfil – președintele Filialei Cluj a Academiei Române și Valeriu Tabără – președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice.

”Pentru mnine este o mare onoare să deschid acest eveniment, un eveniment organizat de Universitatea noastră alături de parteneri tradiționali. Am dorit ca, în acest context, în care, de doi sau treei ani avem o criză, cea de Covid, apoi criza din Ucraina, care se răsfrâng asupra economiei în general, dar și asupra agriculturii și industriei alimentare, acum când toată lumea este preocupată de securitatea și siguranța alimentară, am dorit deci, ca aici la noi, la Cluj-Napoca, să aducem și alți membri ai comunității academice, din academii și institute de cercetare, alături de autorități și de marile organizații profesionale la nivel european și național, precum și de reprezentanți ai HoReCa și ai retail-ului, pentru a discuta câteva lucruri care, aici în România, ne par foarte importante: cum reușim să consolidăm pozițiafermierului, a producătorului, cum reușim să-i ajutăm să ajungă pe rafturile magazinelor, dar și cum îi promovăm noi, ca și consumatori, cum ne educăm copii ca să consume responsabil produsele locale, produsele tradiționale”, a spus Adrian Oros.

În prima zi a dezbaterilor, temele abordate s-au referit la ”Perspectivele agriculturii ecologice în Europa și în România. Green Deal. Strategia pentru Biodiversitate și Strategia Farm to Fork”, ”Certificarea produselor ecologice”, ”Rolul cooperativelor în consolidarea și facilitarea prezenței pe piața a producătorilor și procesatorilor la nivel european și național”, ”Promovarea produselor agroalimentare românești”, ”Scheme de calitate naționale și europene”, ”Mirdatod – Telemeaua de Ibănești – primul produs românesc DOP”, ”Lanțuri scurte alimentare. Rolul GAL în dezvoltarea piețelor locale și promovarea produselor locale”, ”Prezența produselor locale/autohtone în Horeca și Retail”, respectiv ”Identificarea speciei de proveniență in materii prime si produse alimentare de origine animală prin analize ADN”.

Cea de a doua zi a manifestării este dedicată bioeconomiei, subiectele ce urmează a fi deszbătute referindu-se la ”Bioeconomie și asistență tehnică pentru consolidarea capacităților”, ”Bioeconomie și dezvoltare rurală în contextul Green Deal – Politici publice”, ”Bioeconomie si dezvoltare locala în Muntii Apuseni”, ”Bioeconomia în contextul foii de parcurs privind schimbările climatice și asistență tehnică pentru capacitatea locală”, ”Bioeconomia în creștere a Irlandei: Inițiative guvernamentale și bune practici”, ”Bioeconomie și dezvoltare locală, Politică Publică Bioeconomie, Parteneriate – Inovare” și, nu în ultimulr rând, ”Bioeconomie și dezvoltare locală în Munții Apuseni”.

Participare internațională

La manifestare participă, alături de cei prezentați, Mihail Dumitru – director general adjunct DG AGRI, Geta Pașcan – TUV Austria, Avram Fitiu – secretar general Federația Națională de Agricultură Ecologică, Ramon Armengol – președinte COGECA (organizație profesională a agricultorilor), Ionel Arion – președinte Pro Agro, Dani Frei – președinte BOVICOOP (Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin), Florentin Bercu – director executiv UNCSV (Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal), Anca Marcu – Cooperativa Ferma Ardeleană, Stefan Pădure – președinte APAR (Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc), dr. Gabriela Gîrboan, Veronica Baciu – director general Agentia Națională a Zonei Montane – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Marius Micu – vicepreședinte COPA, Delia Fazakas – președinte Federația LEADER, Alina Baba – manager GAL Napoca Porolisum, Ionut-Lucian Cercel – președinte GAL Crivățul de Sud-Est, Stefan Gadola – președinte HoReCa Cluj, dr. Iulia Drăguț – președintele Asociației Culturale Euro Est Alternativ, dr. ing. Valentin Adrian Bâlteanu – USAMV Cluj-Napoca, Jose Martinez, Jaques Mery și Stephanie Potok – INRAE (Institutul Național pentru Agricultură, Hrană și Mediu – Franța), Marcel Boloș – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Alboi Petru – Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Alexis Gressier – Banca Europeană de Investiții, Michelle Riblet – Farrelly și Mitchell, Silviu Ponoran – președinte ITI Apuseni “Moții, Țara de Piatră” și Răzvan Vâlceanu – USAMVB Timișoara.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut