Cel mai important eveniment al anului dedicat comunității farmaceutice din România

Peste 1500 de farmaciști și specialiști în domeniul sănătății s-au reunit la Cluj-Napoca în cadrul celui mai important eveniment al anului dedicat comunității farmaceutice din România. Este vorba de Congresul Național de Farmacie 2023, ediția a XIX-a, organizat de Societatea de Științe Farmaceutice din România și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Tema acestei ediții este ”Farmacia azi: de la tradiție la interdisciplinaritate și inteligență artificială”.

Invitatul special al acestei ediții este dr. Andreas Bender, profesor de informatică moleculară la Universitatea din Cambridge, coordonator al grupului Center for Molecular Informatics, Department of Chemistry.

Andreas Bender este profesor de informatică moleculară la Universitatea din Cambridge, lucrând pe metode de analiză a datelor pentru siguranța și eficacitatea compușilor, și director de tehnologie și informatică (CITO) la PangeAI, parte a companiei Pangea Botanica, cu sediul în Londra, Marea Britanie și în Berlin, Germania. Anterior a fost director pe Științele Digitale ale Vieții (Digital Life Sciences) la Nuvisan, Berlin, precum și director asociat pe Știința Datelor și Inteligență Artificială (Data Science și AI) în grupul de Farmacologie Clinică și Științe ale Siguranței (Clinical Pharmacology & Safety Sciences) la AstraZeneca. Din punct de vedere antreprenorial, Andreas a fost implicat în înființarea Healx Ltd., pentru reorientarea utilizării medicamentelor bazată pe date, și PharmEnable Ltd., pentru proiectarea de noi molecule chimice pentru țintele considerate problematice pentru medicamentele convenționale, ambele cu sediul în Cambridge, Marea Britanie. A obținut titlul de doctor de la Universitatea din Cambridge și a lucrat în grupul Lead Discovery Informatics la Novartis din Cambridge, Massachusetts, precum și la Universitatea Leiden din Țările de Jos înainte de postul său actual.

De asemenea, la eveniment participă decanii facultăților de farmacie din România și Republica Moldova, speakeri internaționali din Belgia, Danemarca și Marea Britanie, precum și reprezentanți din Ministerul Sănătății, Brigada Antidrog, Academia Română, Academia de Științe Medicale, Academia Oamenilor de Știință din România și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România. Evenimentul de deschidere a congresului a avut loc, miercuri seara, la Teatrul Național din Cluj-Napoca, lucrările urmând să se defășoare până în 29 septembrie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut