Cei trei „mucenici ţărani ai secularelor suferinţi româneşti”, omagiați la Cluj-Napoca

Clujenii sunt aşteptaţi, duminică, 27 februarie, să-i omagieze pe eroii Horea, Cloșca și Crișan. Pe 28 februarie, se împlinesc 237 de ani de la supliciul la care au fost supuşi liderii răscoalei. Pentru jertfa lor extraordinară, Horea, Cloşca şi Crişan au fost numiţi de marele istoric Nicolae Iorga „trei mucenici ţărani ai secularelor suferinţi româneşti în Ardealul oblăduit şi strivit de străini”.

Potrivit Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, începând cu ora 12,30, la Grupul statuar „Horea, Cloșca și Crișan”, din fața clădirii Grand Hotel Napoca va avea loc un ceremonial de comemorare ce va cuprinde o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți în frunte cu IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului, alocuțiuni și depuneri de coroane și jerbe de flori.

Programul cuprinde și un moment artistic susținut de ansamblurile folclorice Dor Transilvan, Rapsodia Somesană, Muguri de dor și Rapsodia Clujeană;

Totodată, după evenimentul de la Grupul statuar „Horea, Cloșca și Crișan” vor fi oferite participanților la manifestare sucuri, colăcei, vin și apă.

Evenimentul este organizat de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” în colaborare cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și cu Primăria Cluj-Napoca.

Alături de reprezentanții celor 24 de filiale din țară ale Societății Avram Iancu din România, la manifestarile comemorative vor participa reprezentanții Primăriei Cluj Napoca, ai Consiliului Județean Cluj, Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Asociației Astra, Asociației Concordia Transilvană și Societății Culturale Bogdan Vodă. 

Execuţia barbară a celor 3 conducatori ai răscoalei locuitorilor din Țara Moților, la ordinele guvernatorului Transilvaniei, baronul Brukenthal, a demonstrat dispretul si oprimarea la care românii transilvaneni erau supusi în propia țară. Urmașii acestor eroi și martiri  suntem noi, cei de azi care-i omagiem și le pătrăm vie amintirea, așezându-i în Panteonul națiunii române”, au transmis reprezentanții Societății „Avram Iancu”.

Horea şi Cloşca au fost prinşi în pădurea Scoruşetului în 27 decembrie 1784, iar Crişan a fost capturat în 30 ianuarie 1785. Acesta din urmă s-a spânzurat în închisoare, iar Horea şi Cloşca au fost pedepsiţi şi executaţi cu cruzime, prin tragerea pe roată, la Alba Iulia, pentru acţiunile lor, prin care au încercat să îi scape pe ţărani de situaţia extrem de grea în care trăiau.

Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan a avut mare ecou atât în presa vremii, cât şi la nivelul diplomaţiei europene. Răsunetul răscoalei lui Horea în străinătate s-a propagat cu repeziciune pe arii geografice şi social-politice întinse. Printre publicaţiile europene care au manifestat interes faţă de mişcarea românilor din Transilvania s-a numărat ziarul londonez The Times.

Într-un articol publicat în ediția din 31 ianuarie 1785 se explică care au fost cauzele răscoalei, manifestându-se o clară simpatie faţă de români. Articolul a fost inserat în secţiunea „Ştiri”, pe prima coloană din a pagina a treia a ziarului. The Times avea patru pagini și fusese lansat în ianuarie 1785.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut