CEC-ul a ajuns în rândul lumii. Rating stabil pentru banca românească

Agenţia internațională de evaluare financiară Fitch a confirmat ratingul pe termen lung atribuit băncii româneşti CEC Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă, şi ratingul de viabilitate la „bb” şi ratingul de sprijin guvernamental la „b”.

Ratingul pe termen lung reflectă profilul de afaceri moderat al băncii, dar care se întăreşte, capitalizarea adecvată, profilul de lichiditate şi finanţarea rezonabilă. Aceşti factori compensează o calitate a activelor şi o profitabilitate mai reduse decât ale sectorului bancar. Profilul de risc al băncii este proporţional cu modelul său de afaceri relativ simplu, cu standarde de subscriere care, în linii mari, sunt în conformitate cu standardele industriei interne, dar cu o aprobare a împrumuturilor uşor descentralizată, cuplată cu controale asupra riscurilor nesofisticate.

Fitch crede că mediul operaţional pentru bănci va fi conform cu un scor „bb plus” chiar şi după retrogradarea cu o treaptă a ratingului suveran al României, aflat acum la „BBB minus”, cu perspectivă negativă.
Ratingurile CEC ar putea fi revizuite în scădere dacă indicele de adecvare a capitalului Tier 1 scade sub 15% şi pierderile din depreciere cresc erodând semnificativ profitabilitatea operaţională a băncii. De asemenea, Fitch ar putea înrăutăţi calificativul acordat CEC doar dacă profilul său de risc se deteriorează din cauza unui apetit pentru risc ridicat, în special dacă extinderea rapidă a afacerilor şi creşterea creditării duc la diminuarea calităţii activelor sale. O revizuire în creştere a ratingurilor CEC este puţin probabilă pe termen scurt fără o îmbunătăţire a mediului operaţional din România, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut