Cea mai veche fosilă de biban de mare din Europa, descoperită de o echipă de cercetători români

Cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa a fost descrisă de o echipă de cercetători români de la Universitatea Babeș-Bolyai, formată din dr. Ionuț Grădianu (UBB și Muzeul de Științele Naturii din Piatra Neamț), drd. Marian Bordeianu și prof. dr. Vlad Codrea.

Descoperită de Marian Bordeianu, în sud-vestul României (județul Vrancea), pe valea Pârâului Coza, specia Dicentrarchus oligocenicus, veche de aproximativ 33 milioane de ani (Oligocen), a fost prezentată în luna ianuarie 2022 în prestigioasa revistă științifică “Historical Biology” (Taylor & Francis Group).

Potrivit cercetătorilor, zona descoperirii este „pe cât de instructivă pe plan geologic, pe atât de pustie, arareori călcată de om”. „Numele speciei indică vârsta formațiunilor geologice de proveniență. Descoperirea se rezumă la un schelet aproximativ complet, care se deosebește morfologic de toate speciile oligocene sau mai vechi, deja cunoscute, dar care se aseamănă extrem de mult cu actualul lavrac, spun cercetătorii. Fosila tip se află în colecția Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie al UBB”.

„Cei trei specialiști din cadrul Laboratorului de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului al Universității Babeș-Bolyai, alături de Dr. Nicolae Trif (Muzeul Național Brukenthal din Sibiu) au mai prezentat, în anul 2018, o faună de pești fosili din aceeași regiune, cuprinzând șapte specii (un rechin și șase pești osoși), însă nici una nu are valoarea sistematică a noii forme, nouă pentru știință. Această descoperire nu doar că îmbogățește zestrea paleontologică națională și internațională, dar constituie și un exemplu elocvent care arată că cercetările geologice și paleontologice din România pot ajunge la nivele înalte atunci când sunt bazate pe pasiune” – precizează UBB.

Lavracul sau bibanul de mare european este unul dintre peștii marini cu cea mai mare importanță economică care se găsește în crescătoriile din Europa. Acest pește migrator viețuiește în estuare, lagune și zone de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane și din zonele estice ale Oceanului Atlantic. De-a lungul timpului a fost intens studiat în vederea creșterii în scopuri comerciale, însă, până acum se cunoșteau foarte puține date despre strămoșii lor – adaugă sursa citată.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut