Ce trebuie să știi despre certificatul medico-legal

Ce trebuie să știi despre certificatul medico-legal

Exista situații de natură penală în viață în care un certificat medico-legal poate face diferența între un caz pierdut și unul câștigat. În cadrul procesului, certificatul este o probă extrem de valoroasă, fiind act doveditor al săvârșirii unor infracțiuni. Mai jos vei afla ce reprezintă mai exact și cum poate fi obținut în caz că te afli vreodată în postura de persoană vătămată.

Ce reprezintă examenul medico-legal

Conform articolului 168[1] din Noul Cod de Procedură Penală, o astfel de examinare se realizează în momentul în care o persoană devine victimă a unei infracțiuni. De reținut este că, dacă te afli vreodată în această ipostază, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să apelezi de urgență la o persoană specializată în dreptul penal, un avocat Cluj sau din orașul de reședință, competent, capabil să te susțină în mod profesional de la începutul colaborării, până la finalul procesului.

Avocatul nu numai că îți va oferi informații despre ce măsuri trebuie să iei în faza incipientă a evenimentului în care a avut loc vătămarea ta, dar este și persoana rațională ce te va calma psihic în aceste momente.

Ce anume trebuie să apară pe un certificat medico-legal

Informațiile prevăzute pe acest certificat sunt esențiale pentru a putea trage la răspundere pe cei ce au încălcat legea, de aceea rolul medicului legist este extrem de important într-un astfel de proces. Certificatul medico-legal trebuie să conțină:

  • constatarea că victima a fost agresată;

  • urmele prezente pe corpul victimei;

  • cum au fost produse aceste urme;

  • momentul când au fost produse urmele;

  • durata îngrijirilor medicale necesare pentru ca victima să se refacă.

Certificatul este alcătuit din 3 părți. În partea introductivă se vor regăsi informațiile personale ale victimei, când a fost săvârșită fapta, date medicale cu privire la agresiune. În partea descriptivă se regăsesc leziunile suferite și concluziile medicului legist precum data producerii, de ce natură era agentul traumatic, aprecierea gravității traumatismului. Acest certificat este ulterior anexat dosarului de urmărire penală a infractorului/ilor.

Care este procedura pentru a obține un astfel de certificat

Acest act doveditor al vătămării corporale este un act ce se poate elibera doar la solicitarea expresă a persoanei în cauză sau a unei persoane responsabile. Nu oricine îl poate obține, de aceea, sunt anumite criterii ce trebuie îndeplinite:

  • victima trebuie să aibă 16 ani împliniți, dacă nu, îl poate solicita părintele;

  • tutorele copilului sau cel care are autoritate tutelară;

  • alte persoane care îi îngrijesc pe cei ce nu au vârstă de 16 ani;

  • curatorul;

  • pentru persoanele care sunt internate în instituții precum cămine, spitale sau internatul școlii, directorul poate solicita certificatul;

  • orice persoană care găsește copii vătămați care suferă de probleme mintale, nu se pot îngriji sau nu sunt lăsați în grija cuiva;

  • orice persoană juridică atunci când vine vorba de angajații săi, în baza unui contract pentru persoanele condamnate, poate solicita certificatul comandantul locului în care sunt deținute;

  • pentru persoanele aflate în detenție, reținere, acesta poate fi solicitat de judecător sau de organul competent de urmărire penală.

În astfel de cazuri, este important să te bazezi pe un avocat Turda profesionist sau din alte orașe, care să aducă în fața judecății agresorul și să-ți ofere un rezultat al cazului cât mai bun pentru tine.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut