Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie

•Ziua Culturii Naționale și împlinirea a 172 de ani la nașterea poetului Mihai Eminescu, marcate de CJCPCT Cluj•

Ziua Culturii Naționale și împlinirea, în 15 ianuarie 2022, a 172 de ani la nașterea poetului român Mihai Eminescu vor fi marcate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” printr-un eveniment organizat vineri, 14 ianuarie, de la ora 15:00, în foaierul Bibliotecii Județene (Calea Dorobanților nr. 104).

Manifestarea reunește lumi culturale diverse, fiind aduse împreună cântece tradiționale, lucrări consacrate din muzica cultă și lucrări de inspirație folclorică, scrise de compozitori români, dar și momente poetice din opera lui Mihai Eminescu.

Conform programului anunțat de organizatori, în cadrul evenimentului intitulat „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, actorul Ruslan Bârlea de la Teatrul Național Cluj va recita poezii ale marelui poet român. Mezzosoprana Lavinia Bocu și tenorul Sorin Lupu, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș, vor aduce în atenția publicului spectator momente muzicale deosebite, majoritatea pe versuri eminesciene, solista de muzică populară Mariana Morcan va prezenta cântece din zona de munte a județului Cluj, iar Orchestra „Cununa Transilvană” va interpreta lucrări consacrate din muzica cultă, dar și de inspirație folclorică.

În cadrul evenimentului va fi lansat albumul fotografic „Tradiții în satele clujene”. Albumul, editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj reprezintă „o sinteză în imagini” a activităților instituției din ultimii doi ani. Fotografiile sunt realizate în cadrul proiectului de „reconstituire a unor obiceiuri și practici sătești clujene” – muncile casnice și muncile câmpului, obiceiurile de Sânziene și de colindat, jocul satului și mâncărurile tradiționale.

Intrarea la eveniment este liberă, cu respectarea măsurilor și a regulilor de siguranță sanitară impuse de autorități.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut