Ce soluție văd românii la creșterea prețurilor

Un studiu privind percepția românilor despre impactul inflației și al creșterii prețurilor asupra planurilor financiare din 2023 arată că marea lor majoritate consideră majorările salariale singura soluție de menținere a nivelului de trai.

Un studiu realizat de Dynata arată că circa 70% dintre români consideră că prețurile și inflația vor continua să crească în 2023, 19% cred că acestea vor stagna și 8% se așteaptă la o scădere a inflației. Această percepție optimistă este mai des întâlnită la bărbați (12%), la persoanele cu vârste cuprinse între 25-34 de ani (11%) și la respondenții din centrul țării (12%). Creșterile de prețuri sunt mai degrabă anticipate de femei (75%) și de cei cu vârste cuprinse între 45-54 (78%).

Potrivit studiului, părinții cu copii (77%) și pensionarii (71%) au cea mai mare expunere la inflație. De asemenea, fiecare al treilea român a declarat că o altă categorie afectată de inflație este cea a întreprinzătorilor (33%). Percepția generală este că traiul e mai ușor pentru celibatarii care sunt angajați (6%) și pentru cuplurile necăsătorite care locuiesc împreună (18%). Însă, percepția diferă în funcție de vârsta respondentului: tinerii de 18-24 de ani tind să creadă că studenții sunt mai afectați de inflație (45%), la fel ca seniorii cu vârste peste 65 de ani, care se consideră mai expuși la inflație ca alte categorii sociale (94%).

Soluții de menținere a calității traiului

Din punctul de vedere al angajaților, cea mai simplă modalitate de a tempera efectele inflației este să crească veniturile. De fapt, 45% dintre români cred că aceasta este singura soluție.

De remarcat că 6% declară că au primit anul trecut o majorare salarială egală cu rata inflației, 4% peste rata inflației și 34% cu o valoare sub rata inflației. Cei mai mulți dintre românii care au primit majorări salariale peste rata inflației se încadrează între 18-44 de ani. Și pensionarii au văzut o îmbunătățire a veniturilor lor, 57% declarând că au primit o majorare de pensie, dar inferioară ratei inflației.

Pe de altă parte, patru din zece români declară că nu au avut șansa unei majorări salariale anul trecut. Totuși, 15% speră să le crească salariul în 2023 și 10% declară că vor cere negocierea acestuia. În același timp, doi români din zece spun că nu au primit o majorare de salariu anul trecut și nici nu cred că se va întâmpla asta în 2023. Pentru 3% dintre români, anul trecut a fost deosebit de greu, deoarece li s-a redus salariul.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut