Ce și cât pot obține IMM-urile prin digitalizare

Companiile care au integrat deja tehnologii digitale monitorizează eficiența financiară a investiției, iar impactul estimat depășește 30%, conform datelor furnizate de studiul Digitalizarea în IMM-urile din România 2023.

Studiul, realizat de MKOR Consulting, arată că 57% dintre IMM-uri măsoară impactul digitalizării în cifra de afaceri. Acest procent este chiar mai mare în cazul companiilor mijlocii, de 66%. În opinia participanți la studiu, succesul proiectelor de digitalizare este asigurat de trei piloni cheie: abordarea strategică, resursele financiare și expertiza digitală. Afacerile mici pun mai multe accent pe definirea clară a unei direcții adaptate nevoilor de optimizare digitală la nivelul întregii companii.

Privind prioritățile investiționale, focusul diferă în funcție de mărimea companiei. Astfel, 4 din 10 microîntreprinderi consideră esențială investiția în tehnologii adecvate, în timp ce un procent similar dintre firmele mijlocii prioritizează dezvoltarea expertizei digitale în plan intern.

În alegerea soluțiilor de digitalizare, obiectivele cheie sunt atingerea eficienței operaționale și gestionarea datelor disponibile. De remarcat că 67% dintre IMM-uri caută tehnologii digitale pentru optimizarea proceselor și fluxurilor de lucru și jumătate caută soluții de managementul datelor, iar în etapa de documentare se apelează cel mai frecvent la recomandările primite de la partenerii de afaceri.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut