Ce promisiuni a făcut militarilor Ministrul Apărării

Cu ocazia înmânării, la Cluj-Npoca, a Drapelului de Luptă Batalionului 400 Sprijin „Feleacu”, Vasile Dîncu, noul ministru al Apărării a afirmat că unul dintre principalele obiective ale mandatului său este creșterea calității vieții militarilor, precum și rezolvarea inechităților care au apărut de-a lungul timpului privind pensiile militare.

În mandatul meu de ministru am câteva ţinte pe care mi le-am propus, pe care le voi realiza şi pentru care mă angajez şi m-am angajat încă de la începutul mandatului. Una din aceste ţinte este să crească calitatea vieţii militarilor şi a familiilor lor. În acest moment suntem într-o situaţie destul de dificilă în ceea ce priveşte echitatea, mai ales pensionarii şi cei în rezervă au dificultăţi în acest moment pentru că diferite legi i-au adus în situaţii de inegalitate. Şi acest lucru nu este unul corect. Un alt lucru care mă interesează foarte mult este pregătirea oamenilor, pentru că omul este cea mai importantă armă. (…) De asemenea, avem nevoie de înzestrare pe măsura profesionalismului oamenilșor șți pe măsurta amenințarilor prezente și viitoare.„, a spus Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a mai afirmat că pensiile militarilor, situate sub nivelul de 2.500 lei, vor crește cu 10%, aceasta fiind o parte a programului de guvernare. El a mai afirmat că există promisiuni de la Ministerul de Finanțe ca în acest an, în funcție de colectarea bugetară, să se plătească și unele restanțe care există încă din anul 2016. Vasile Dîncu a subliniat că a avut întâlniri cu cea mai mare parte a asociațiilor de militari pensionari și în rezervă și că a stabilit deja un comitet operațional, pentru a găsi soluții de eliminare a inechităților care există în acest moment în sistemul de pensii militare. Pe de altă parte, ministrul a afirmat că nu se va schimba sistemul de recrutare a militarilor, ca vom continua să avem o armată formată din profesioniști, dar și că este posibil să se introducă un sistem de voluntariat retribuit financiar.
Reamintim că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, 4.500 de persoane din sistemul militar (2,4% din totalul acestei categorii) primesc în prezent pensie socială minim garantată.

Ministrul Apărării Naţionale a participat, vineri, împreună cu şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, şi de şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă, la ceremonia de înmânare a Drapelului de Luptă Batalionului 400 Sprijin „Feleacu” şi la activitatea de autoevaluare a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, la sediul comandamentului diviziei din Cluj-Napoca.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut