Ce prognozează pentru această iarnă managerii din economia românească

Managerii întreprinderilor din România estimează o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, precum şi o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii.

În cadrul anchetei de conjunctură realizată în luna decembrie de Institutul Naţional de Statistică, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului fiind estimată cea mai mare creştere. Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, în timp ce pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere în următoarele trei luni.
Potrivit estimărilor, în activitatea de construcţii se va înregistra în perioada imediat următoare o scădere a volumului producţiei, ceea ce va duce și la o diminuare moderată a numărului de salariaţi. Însă, pentru preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere accentuată.
Managerii din sectorul comerţ cu amănuntul estimează că în următoarele trei luni va exista o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice, astfel că volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale se va menține la nivelul actual. Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată numărului de salariaţi, dar și o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Și cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în această iarnă, astfel că în sectorul de servicii se va înregistra o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, însă preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere.
Reamintim că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut