Ce nu fac firmele, dar fac sindicatele

Blocul Național Sindical (BNS) lansează Pactul Național Pentru Ocupare și Formare, al cărui scop este de a crește calitatea profesională a lucrătorilor din România și totodată de a le îmbunătăți șansele de a accede la locuri de muncă de calitate.

Pactul înseamnă un set de măsuri de sprijin adresate lucrătorilor și angajatorilor pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață ale lucrătorilor români. BNS pregătește deja pentru afiliații săi – cele 35 de federații membre – modele de pacte sectoriale pentru competențe și invită la dialog pe această t5emă partenerii sociali reprezentativi. Parteneriatele pentru ocupare și formare sunt platforme de acțiune comună care urmăresc realizarea unor activități de creștere a competenței profesionale a lucrătorilor și persoanelor neocupate din România, precum și realizarea unor cercetări și inovări în domeniul ocupării și formării profesionale.

,,Vrem să creștem calitatea profesională a angajaților din România, ceea ce înseamnă, ulterior, și creșteri de salarii pentru aceștia. Noi, la Blocul Național Sindical, am văzut nenumărate cazuri de companii private care folosesc șmecherește prevederile legale. De exemplu, sunt firme care angajează muncitori pe care îi plătesc cu salariul minim. După ce îi angajează, organizează cursuri interne pentru dezvoltarea competențelor acestora, încât lucrătorii să poată lucra cu diverse tehnologii, dar ei rămân plătiți pe salariul minim, precum lucrătorii necalificați. Astfel, ei se trezesc că nu au nici măcar o certificare recunoscută la nivel național și european. Iar când aleg să plece într-o altă companie sau sunt dați afară, lucrătorii pleacă cu aceeași ,,etichetă”: de necalificați! Aceste lucruri pot fi schimbate cu ajutorul acestui Pact național, inițiativă la care așteptăm să adere cât mai multe alte organizații sindicale, patronale și angajatori.”, a afirmat Dumitru Costin, președinte al BNS.

Conform datelor prezentate de BNS, doar 17,5% din companiile din România au organizat în 2020 cursuri de formare continuă pentru lucrătorii proprii, media europeană fiind în același an 67,4%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut