Ce cer sindicaliștii din Cartel Alfa privind creşterea salarială de 200 lei

Confederația sindicală Cartel Alfa atrage atenția că o creștere salarială de 200 lei numai pentru angajații cu salariul minim pe economie este discriminatorie.

Un proiect de ordonanță de urgență prevede că angajatorii vor putea majora opțional cu 200 lei salariul lucrătorilor plătiţi cu salariul minim, sumă la care nu vor plăti taxe sau impozite. Cartel Alfa apreciază că, deși gândirea este benefică”, această majorare se poate aplica doar salariaţilor încadraţi cu salariul minim de 2.550 lei brut (1.524 lei net) ceea ce constituie o discriminare. Confederația apreciază că și un angajat cu un salariu de 1.570 lei net (cu 50 de lei mai mult) intră tot în categoria persoanelor vulnerabile, din care, de fapt, fac parte toți cei plătiți cu salarii aflate sub valoarea coşului minim pentru un trai decent (2.708 lei pentru o persoană, în dec 2021).

Cartel Alfa mai consideră că aplicarea acestei creşteri la un singur nivel salarial va contribui la ”perpetuarea discrepanțelor salariale din România”, și va avea drept consecinţă încălecarea salariilor în plaja 2.550 – 2.850 lei, demotivând lucrătorii”. De asemenea, sindicaliștii atenționează că și în sectorul public există numeroși angajați plătiți cu salariul minim, astfel că prevederea ar trebui să se refere și la aceștia, nu doar la cei din mediul privat. În consecință, Cartel Alfa solicită acordarea acestei măriri salariale pentru toţi angajații, fără discriminare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut