Ce așteptări au parlamentarii clujeni de la consultările cu președintele Klaus Iohannis

Luni au loc consultările dintre președintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare, pentru a găsi o soluție la criza politică pe care o traversăm. Se pare însă că principalele formațiuni politice nu se grăbesc să vină cu propuneri pentru funcția de premier și așteaptă ca președintele României să facă un prim pas în acest sens.

PSD dă vina pe PNL și pe șeful statului pentru situația actuală, iar PNL – pe „iresponsabilii” din PSD, AUR, respectiv USR.

PSD nu va merge, cel mai probabil, la consultările de la Cotroceni, cu o propunere de premier, însă o decizie va fi luată luni dimineaţă în Consiliul Politic Naţional al partidului.

Anunţul a fost făcut duminică de preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu.

„PSD nu merge în acest moment cu nicio propunere pentru că vrem să vedem ce vrea preşedintele, în primul rând. Preşedintele este cel care s-a aflat în spatele, cel puţin, a unei părţi din această criză, cea politică, a girat-o până la urmă, girându-l pe Florin Cîţu şi trebuie să-şi refacă guvernarea pentru că acest tip de guvernanţă nereuşită până acum, cel puţin din perspectiva rezultatelor guvernării, este eroul principal. (…) Analizăm această situaţie, vom vedea luni dimineaţă, înainte de a merge la Cotroceni. Avem un Birou Naţional, putem să facem şi un Consiliu Naţional, dacă este cazul. Dar în acest moment, cred că în această fază nu suntem hotărâţi pentru că nu suntem siguri de intenţia preşedintelui”, a afirmat Dîncu.

El a explicat că preşedintele Iohannis a spus că nu va pune niciodată un premier de la PSD şi acum doreşte refacerea actualei coaliţii.

Și reprezentanții AUR așteaptă să vadă ce pași va face președintele Klaus Iohannis. „Așteptăm ca președintele Klaus Iohannis să vină cu o propunere, chiar dacă nu va fi Florin Cîțu, într-o primă fază (n.red aceasta propunere) și s-ar putea să fie una doar formală. Vrem să vedem că președintele își dorește să depășim această criză politică prin care trecem”, a declarat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, care a mai subliniat că își dorește ca politicul să nu mai fie implicat în principalele domenii de activitate, referindu-se aici la viitorii miniștri și viitorul Cabinet.

Nici PNL nu va veni cu o propunere.

„Toți așteaptă de la PNL și de la președintele Klaus Iohannis o soluție, dar nimeni nu întreabă majoritatea celor 281 de iresponsabili dacă au și o soluție după ce au dărâmat Guvernul României. Astfel, PNL nu va face nicio propunere luni, pentru ca in acest moment cei de la PSD-AUR- USR au demostrat ca au majoritate. Cei 281 de iresponsabili din USR PLUSs, PSD și AUR au datoria de a veni cu o soluție pentru criza politică generată în plin val 4 al pandemiei, în plină criză a prețurilor la energia electrică și gaze”, a declarat deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

Reprezentanții USR își mențin poziția, și anume aceea de refacere a coaliției cu PNL și UDMR.

„Poziția noastră este neschimbata, suntem pentru refacerea coaliției cu PNL și UDMR, cu un alt premier decât Florin Cîțu şi pe baza unui program de guvernare cu obiective clare și termene până  la care trebuie îndeplinite care să fie asumate de toată lumea”, a afirmat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut