CCR decide azi dacă foștii parlamentari clujeni au dreptul la indemnizații speciale

Curtea Constituțională discută, marți, sesizarea făcută de mai mulți foști parlamentari clujeni cu privire la excepţia de neconstituțonalitate a dispozițiilor Legii nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor prin care a fost eliminată indemnizația specială de parlamentar.

O parte dintre foștii senatori și deputați clujeni se judecă într-un proces comun intentat Parlamentului României pentru a beneficia în continuare de indemnizația specială de parlamentar eliminată la începutul anului trecut de forul legislativ.

Acțiunea a fost înregistrată în luna aprilie a anului trecut la Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă si asigurări sociale a Tribunalului Cluj și este semnată de Costică Ciurtin-fost senator și deputat din partea PUNR, Gheorghe Funar-fost senator PRM, Ioan Gavra-fost deputat PUNR, Vasile Matei-fost deputat PUNR, Cornel Itu-fost deputat PSD, Konya Hamar Sandor-fost deputat UDMR, Ioan Miclea-fost deputat PRM, Iuliu Păcurariu-fost deputat și senator PD, Pilich Ladislau Ștefan-fost deputat UDMR, Vasile Soporan, fost deputat PSD, și Ionel Roman, deputat din partea PNȚCD în perioada 1996-2000.

Parlamentarii au votat în 17 februarie 2021 eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, după ce comisia de statut a respins cele două inițiative legislative ale PNL și USR. Cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată. Potrivit legii, de la data intrării sale în vigoare, încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor Legii privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Statutul deputaților și senatorilor prevedea ca parlamentarii care îndeplinesc condițiile vârsta de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Cuantumul indemnizației se acorda în limita a 3 mandate și se calcula ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu putea fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului. Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calcula proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar.

Obiectul procesului deschis de foștii parlamentari clujeni constă în contestație privind alte drepturi de asigurări sociale. Foștii parlamentari au solicitat sesizarea Curții Constituționale pe motiv că dispozițiile Legii nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor ar fi neconstituționale.

Gheorghe Funar susține că în acțiunea deschisă la Tribunalul Cluj se invocă faptul că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale este neconstituțională și discriminatorie. „Această lege vizează doar indemnizațiile speciale ale foștilor parlamentari în timp ce restul pensiilor speciale au rămas neatinse. Totodată, această lege sfidează prevederile Uniunii Europene și din toate celelalte țări membre unde foștii europarlamentari și membri ai parlamentelor naționale au beneficiat și beneficiază de astfel de indemnizații pentru limită de vârstă”, a declarat pentru Făclia Gheorghe Funar. Sesizarea făcută de foștii parlamentari va fi analizată astăzi de instanța de contencios constituțional.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut