Cazul emisiunii de la TVR oprită de la difuzare a ajuns în Parlamentul României

Cazul emisiunii „Reporter Special” de la TVR Cluj pe tema relațiilor româno-ungare ce a fost oprită de la difuzare a ajuns în Parlamentul României.

Deputatul Dan Tănasă îi solicită, prin intermediul pârghiilor parlamentare pe care le deține, președintelui director general TVR, Dan Turturică să explice cum este posibil ca postul public de televiziune să cenzureze prin biroul teritorial din Cluj-Napoca, „o emisiune de intres real în această peiroadă”. Totodată, surse din Parlamentul României au declarat pentru Făclia că situația creată în urma opririi de la difuzare a acestei emisiuni va fi analizată de Comisia de Abuzuri, Corupție și Petiții din Camera Deputaților, unde funcția de președinte este deținută de deputatul clujean Steluța Cătăniciu.

Deputatul Dan Tănasă arată în întrebarea parlamentară adresată lui Dan Turturică, președinte-director general al TVR, că în anul 2022 în România încă se aplică „metode specifice celui mai brutal regim comunist, în care ideile, materialele şi emisiunile sunt cenzurate iar autorii sunt avertizați cu privire la informatile pe care doresc să le difuzeze.” „Cum este posibil ca postul public de televiziune, prin biroul teritorial din Cluj-Napoca să cenzureze o emisiune de interes real în această perioadă? Reprezintă subiectul Viktor Orban și politica revizionistă maghiară o temă interzisă, şi în acest caz, care sunt motivele pentru care jurnaliştii români suferă acest tip de interdictii?

Care este jusitificarea acestor practici samavolnice îndreptate impotriva aflării adevărului și a dezbaterilor deschise, în conditțiile în care publicul român, în special cel din Transilvania, dar şi restul audienței nationale, este direct interesat de temele propuse în emisiunea cenzurată în mod abuziv? În ce mod poate Televiziunea Română să justifice această atitudine vasală viziunilor revizioniste ale Ungariei și ale reprezentanților locali ai acestei politici ostile față de statul Român, respectiv ale organizației UDMR? Solicit răspuns în scris”, a transmis parlamentarul. Totodată, cazul va fi analizat săptpmâna viitoare în Comisia de Abuzuri, Corupție și Petii din Camera Deputaților.

Făclia a dezvăluit marți că o emisiune realizată de TVR Cluj pe tema relațiilor româno-ungare și care urma să fie difuzată în contextul împlinirii a 102 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon nu a mai primit acceptul pentru a fi prezentată publicului.

Este vorba de emisiunea „Reporter Special” realizată de jurnalistul Romeo Couți. La dezbaterea din platou a participat ca invitat reputatul istoric și diplomat Alexandru Ghișa, atașat cultural la Ambasada României din Budapesta în perioada 1987 – 1989, consilier politic la aceeași Ambasadă în perioada 2000 – 2005, unul dintre cei mai buni specialiști pe care îi are România în relațiile româno-ungare. Un alt invitat a fost Tudor Păcuraru, filolog, absolvent al Universității București, șef de promoție pe țară al Facultății de limbi și literaturi străine, seria 1983, fost ofițer de informații.

În cadrul emisiunii s-a încercat găsirea unor răspunsuri la întrebări precum: a ajuns statul maghiar să suplinească ceea ce statul român nu face pentru minoritatea maghiară din Transilvania? de ce 95% dintre ungurii ardeleni pun accentul pe atașamentul față de Transilvania și doar 10% dintre ei consideră că România nu este patria lor? este Viktor Orban agent al serviciilor secrete ruse? unde este Bucureștiul în relația cu Budapesta?

În urma articolului publicat de Făclia, TVR a transmis un drept la replică pe care-l publicăm integral.

„Ca urmare a articolului cu titlul „Prostie, ignoranță sau servilism?”, pentru acurateţe şi respectând dreptul opiniei publice la o informare corectă, vă rugăm să completaţi materialul publicat pe site-ul dvs. cu punctul de vedere al TVR: Ediţia emisiunii „Reporter Special”, care îi avea ca invitaţi pe domnii Alexandru Ghișa şi Tudor Păcuraru, nu a putut fi difuzată de TVR Cluj în forma propusă de realizatorul Romeo Couţi deoarece factorii de decizie consideră că sunt necesare o serie de completări, astfel încât telespectatorii postului să fie informaţi corect. Conform Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRTv și SRR, Televiziunea Română, ca serviciu public, are obligaţia de a prezenta, în mod obiectiv, imparţial, realităţile interne şi internaţionale, să asigure informarea corectă a cetăţenilor, comentarea informaţiilor prezentate în programele TVR trebuie făcută cu obiectivitate. În acest sens, realizatorului emisiunii în discuţie i s-a solicitat să includă o serie de argumente ca urmare a unor afirmaţii nesusţinute de dovezi ale domnului Tudor Păcuraru. Statutul Jurnalistului din Societatea Română de Televiziune, pe care personalul editorial are obligaţia să îl respecte, conform fişei sale de post, fără excepție, stipulează că: „Ziaristul din televiziunea publică nu va considera drept cenzură opinia şi recomandările superiorilor săi ierarhici, în cazul în care aceste recomandări şi opinii au un caracter profesional şi acestea nu aduc atingere libertăţii de informare sau libertăţii de expresie a cetăţeanului.” Decizia de corectare a emisiunii a fost luată şi în contextul în care o altă ediţie a fost refuzată la difuzare de către TVR 3 – post care, prin structura sa, preia producțiile studiourilor teritoriale -, iar alta a fost sancţionată de de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu amendă de 10.000 de lei, deoarece au fost prezentate informaţii nedemonstrate. Astfel, Consiliul a constatat că: „radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora: „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

TVR respectă dreptul la opinie, atâta timp cât aceasta este argumetată temeinic. Televiziunea Română şi angajaţii săi au obligaţia de a respecta legislaţia în vigoare, regulile şi regulamentele CNA, să realizeze şi să difuzeze emisiuni care să informeze corect, obiectiv, echidistant, să nu incite la ură şi discriminare”.
C.P.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut