Cazul Danileț trimis la Curtea Constituțională

Curtea de Apel Cluj a sesizat Curtea Constituțională în cauza în care fostul judecător Cristi Vasilică Danileț a solicitat suspedarea deciziei CSM, prin care a fost exclus din magistratură. Totodată, instanța clujeană și-a declinat competența judecării dosarului în favoarea Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Instanța Danileț a solicitat suspendarea hotărârii până la judecarea procesului în care solicită să-și reia atribuțiile de magistrat.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate formulată de pârâtul CSM şi, în consecinţă: Sesizează Curtea Constituţională în vederea soluţionării excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 14 al. 1 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ coroborat cu art. 62 alin. 1 lit. e din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor raportat la art. 134 al. 3 din Constituţia României. Respinge cererea de suspendare a judecării cauzei până la soluționarea excepției de neconstituţionalitate formulată de pârâtul CSM. Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Cluj şi în consecinţă: Declină competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată formulată de către reclamantul DVC în contradictoriu cu pârâtul CSM în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători. Definitivă”, se arată în încheiera Curții de Apel Cluj.

Aliniatul 1 al Aticolului 14 din legea 554/2004 se referă la suspendarea executării actului. „În cazuri bine justificate și pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condițiile art. 7, a autorității publice care a emis actul sau a autorității ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanței competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunțarea instanței de fond. În cazul în care persoana vătămată nu introduce acțiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept și fără nicio formalitate”, se precizează în articol.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în 13 decembrie excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestările pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare.

Decizia nu este definitivă.

„Cu majoritate, admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Cristi Vasilică Danileţ – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru fapta constând în manifestările pârâtului pe reţelele de socializare. Cu majoritate, în baza art.100 lit.e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în «excluderea din magistratură» pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în minuta deciziei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut