,,Căutătorul de vântʼʼ: o poveste despre viață și moarte

În cadrul Cinemateca TIFF, avanpremiera peliculei ,,Căutătorul de vântʼʼ (,,The Windseekerʼʼ) ajunge la Cluj-Napoca, în locația Cinema Victoria, cu participarea regizorului Mihai Sofronea și a actorului Dan Bordeianu.

„Căutătorul de vânt”, un film din anul 2021, în regia lui Mihai Sofronea, o meditație asupra sensului pe care îl dăm timpului și valorilor, urmărește povestea de viață a tânărului Radu (în interpretarea actorului Dan Bordeianu) care, aflând că mai are doar câteva luni de trăit, se refugiază în satul lui Nea Pavel (Adrian Titieni), unde redescoperă în lucrurile simple bucuria cathartică de a trăi. Cei doi pornesc ,,în căutarea vântuluiʼʼ, dar lucrurile iau o altă turnură în momentul în care protagonistul realizează că s-a îndrăgostit de o localnică (Olimpia Melinte) și își reamintește de moarte.

Pelicula a avut premiera în cadrul  TIFF – Transilvania International Film Festival 2021 și s-a bucurat de prezența unui public numeros. Primăvara aceasta rulează în Bulgaria, ca parte a selecției Sofia International Film Festival. În cinematografele din România, filmul va putea fi vizionat începând cu data de 11 martie.

,,Căutătorul de vântʼʼ este produs de Libra Film (România), Chouchkov Brothers (Bulgaria) și Living Pictures (Serbia) și este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Creative Europe programme – MEDIA al Uniunii Europene. În România, filmul este distribuit de Transilvania Film.

Evenimentul va avea loc joi, 10 martie, de la orele 20.00. Bilete pot fi achiziționate pe https://cinemavictoria.ro/bilete/.

Vizionarea va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorul Mihai Sofronea și actorul Dan Bordeianu.

Dan Bordeianu

Dan Bordeianu este actor al Teatrului Nottara din București, cunoscut pentru rolurile de pe scenă, din seriale TV sau pelicule precum ,,București non-stopʼʼ (regia Dan Chișu, 2013) și ,,Portretul luptătorului la tinerețeʼʼ (regia Constantin Popescu, 2010).

Mihai Sofronea

Mihai Sofronea este absolvent al UNATC, secția Regie Film. Activează ca regizor și producător pentru cinema, publicitate și televiziune. Este co-fondator al companiei Danubius Film Production, prin care produce și regizează proiecte independente. Scurt metrajele sale ,,Așteptând Zorileʼʼ (Best Short Film Cottbus 2011) și Copacul au fost selectate în numeroase festivaluri internaționale, iar ,,Triangle Safariʼʼ se află în etapa de postproducție. ,,Căutătorul de Vântʼʼ, o coproducție România-Bulgaria-Serbia, este lung metrajul său de debut.

Olimpia Melinte

Olimpia Melinte este prima actriță română nominalizată la prestigioasele Premii Goya ale industriei de film spaniole, pentru rolul din filmul ,,Canibalʼʼ (regia Manuel Martín Cuenca, 2013). Printre cele mai recente roluri se numără cel din lungmetrajul ,,Și atunci, ce e libertatea?ʼʼ (regia Andrei Zinca, 2020), dar și cel din serialul de televiziune ,,Vladʼʼ (2021).

Adrian Titieni

Adrian Titieni este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori de teatru și film din România. Este angajat al Teatrului Odeon din București, a fost rector al UNATC, iar palmaresul lui numără roluri premiate în unele dintre cele mai importante filme românești ale ultimilor ani regizate de Cristian Mungiu, Călin Netzer sau Nae Caranfil.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut