Catedrala Armeano-Catolică – primul obiectiv al Turului ghidat în Armenopolis

Am intrat în luna aprilie, când și în municipiul Gherla demarează diferite programe turistice în scopul popularizării celor mai valoroase și interesante obiective de acest gen.

Una din primele acțiuni organizate în această primăvară este inițiată de Centrul de Informare și Promovare Turistică, în colaborare cu agenția de turism „Dor Travel”, înființată chiar la sfârșitul lui martie 2022. Sub genericul „Tur ghidat de o zi în Armenopolis”, în fiecare zi de vineri, cei interesați – din localitate sau din alte orașe ale județului și țării – pot vizita cele mai importante monumente istorice și lăcașuri de cult din urbea de pe Someș, cunoscută și sub denumirea de Armenopolis. Prima „haltă” va fi chiar simbolul orașului, impozanta Catedrală Armeano-Catolică din centrul municipiului, care an de an atrage mii de turiști din țară și străinătate.

Frumosul lăcaș de cult din Piața Libertății a fost edificat între anii 1748-1800 și este considerat de unii autori una dintre cele mai mari biserici armenești din Europa. Sfințită la data de 17 iulie 1804, ea a fost înzestrată cu o frumoasă și valoroasă orgă executată de renumiții meșteri din Brașov. Biserica are numeroase obiecte de cult de mare valoare materială și spirituală, dintre care amintim relicva Sfântului Grigore Luminătorul (hramul bisericii), pictura în ulei „Coborârea lui de pe Cruce”, a renumitului pictor Rubens, crucea din aur masiv ornată cu pietre prețioase, ce a aparținut episcopului Verzellescus.

Ghidul vizitelor în Catedrala Armeano-Catolică „Sfânta Treime” este de fiecare dată președintele sucursalei Transilvania Nord a UAR, Esztegár János.

Următoarea etapă a Turului ghidat de o zi în Armenopolis va fi tot o clădire de origine armenească, Casa Karácsonyi, actualul sediu al Muzeului de Istorie de pe strada Mihai Viteazul nr. 4.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut