Câte slujbe libere există și care sunt cele mai căutate ocupații

În primele trei luni din acest an, erau înregistrate la nivel naţional 47.000 de locuri de muncă vacante, în creştere cu 1.700 de posturi faţă de trimestrul anterior, respectiv cu 8.900 slujbe față de aceeași perioadă a anului trecut.

Datele publicate Institutul Naţional de Statistică arată că în industria prelucrătoare s-a concentrat puţin sub o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (11.000 posturi). În sectorul bugetar existau aproape 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante, 4.900 în sănătate şi asistenţă socială, 4.600 în administraţia publică, și 1.200 în învăţământ.
Creşterile cele mai semnificative ale numărului de posturi libere au fost consemnate în activităţile din construcţii (cu 900 posturi), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul,repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (cu 500, pentru fiecare în parte).
Pe de altă parte, cele mai relevante scăderi s-au regăsit în activităţile din sănătate şi asistenţă socială (cu 900 locuri vacante) şi administraţie publică (cu 900 posturi).

Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (13.700 posturi), iar cele mai puține pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit, respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori.
Față de ultimul trimestru al anului trecut, cele mai relevante creşteri ale numărului de posturi au fost pentru ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi (cu 0,16%), respectiv de operatori la instalaţii şi maşini, asamblori de maşini şi echipamente (cu 0,14%). Scăderi au fost consemnate în cazul ocupaţiilor de lucrători în domeniul serviciilor (cu 0,03%), de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori (cu 0,07%), respectiv de funcţionari administrativi (cu 0,02%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut