Câtă apă au acum clujenii. Și câtă zăpadă

 Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a anunțat că situația acumulărilor de apă se prezintă astfel: * județul Cluj: Tarnița, – coeficient de umplere (calculat față de nivelul normal de retenție) 91%; Someșul Cald – coeficient de umplere 90%; Gilău – coeficient de umplere 74% Fântânele – coeficient de umplere 83% * județul Satu Mare: Călinești-Oaș – coeficient de umplere 100% * județul Bistrița-Năsăud: Colibița – coeficient de umplere 89% * județul Maramureș: Strâmtori-Firiza – coeficient de umplere 78% * județul Sălaj: Vârșolț – coeficient de umplere 89%.

Administrația apreciază că, în momentul actual, media coeficientului de umplere în principalele opt acumulări de apă din spațiul hidrografic Someș-Tisa, aflate în administrarea instituției și a SC Hidroelectrica SA, este de 86%, astfel că rezervele de apă sunt suficiente pentru toate folosințele.

De asemenea, stratul de zăpadă existent în amonte de lacurile de acumulare oferă rezervă suplimentară de apă. Grosimea stratului de zăpadă este unul dintre parametrii monitorizați de Apele Române Someș-Tisa, pentru a se cunoaște rezerva de apă stocată sub această formă. Totodată, se monitorizează riscul care poate apărea odată cu creșterea bruscă a temperaturii, care poate cauza topiri rapide și uneori inundații. Marți, 31 ianuarie, stratul maxim de zăpadă măsura 40 de centimetri la Iezer, județul Maramureș. La Vlădeasa (cota 1.800), în județul Cluj, grosimea stratului de zăpadă este de 15 centimetri.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut