Cât înregistrează istoria din emoțiile, afectele și stările celor care au trăit?

Cea de-a patra întâlnire din seria conferințelor „Historia Ecclesiastica” (marți, 19 aprilie, de la ora 19:00), îl are ca invitat special pe părintele profesor Emanoil Băbuș, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care va vorbi despre „Emoții, afecte și sentimente în istorie”.

Chiar dacă aceste stări și trăiri nu lasă urme atât de vizibile în carnația evenimentelor istorice, ele sunt prezente în sufletele celor care au creat istorie sau au trăit-o și au fost factori determinanți ai unor acțiuni ale căror efecte ajung până la noi.

Părintele profesor a publicat recent un volum pe această temă, care a fost foarte bine primit de public. În prefața studiului său, părintele afirmă: „În ultimul sfert de secol, neuroștiințele, antropologia și psihologia au redefinit statutul emoțiilor ce păreau despărțite de raționalitate. Ele au devenit un subiect de investigare și o sursă de cunoaștere. Pornind de la această premisă, paginile de față vor încerca să desprindă din evenimentele majore ale unei perioade, bine definite cronologic, principalele emoții pe care le-au avut cei care au trăit într-un spațiu politic și religios flexibil, pentru a pune în dialog științele contemporane cu gândirea și mentalitățile unui imperiu care a supraviețuit mai mult de un mileniu: Bizanțul”.

Prelegerea va putea fi urmărită online pe platforma Zoom și poate fi accesată de pe situl Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, ot.ubbcluj.ro.

Pr. prof. dr. Gabriel Viorel Gârdan
Pr. lect. dr. Paul Bogdan Ivanov

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut